Почетак Актуелно Рударство Кривељски флотери раде и граде

Кривељски флотери раде и граде

2 друго читање
0
0
743

 Постављена и трећа линија

 

Њеним пуштањем у рад до краја јуна окончава се грађевинско-машински део реконструкције и активности усмеравају на аутоматизацију процеса. – Са три нове линије биће далеко лакше остварење обимних планова – каже управник Саша Милић – и наводи да су флотери од почетка године, упркос радовима на модернизацији погона, сваког месеца (изузев фебруара) прерађивали преко милион тона руде са кривељског и копа „Церово“
Кривељски флотери раде и градеРТБ Бор, ФЛОТАЦИЈА „ВЕЛИКИ КРИВЕЉ“.
– У огромној хали кривељске флотације тутњи свих седам млинова. Двадесет први дан је јуна, план обиман, машине се све више греју од велике жеге. Мора се и производити, а и напредовати у реконструкцији овог одувек репрезентативног погона Рудника бакра Бор. Кривељски флотери, заједно са извођачима радова одмичу и у томе. Управо је постављена и трећа линија великих флотационих машина за основно флотирање (запремине 100 кубика) у којима ће се прерађивати руда са другог пара великих млинова. Како нам рече управник Саша Милић старт ове линије очекује се до краја јуна, а онда ће се лакше дисати.
Кривељски флотери раде и градеАко прођемо без неких изненађења до краја месеца требало би да дамо до 2.000 тона бакра у концентрату. Почетком јуна имали смо неке застоје због проблема са пулповодом и редукторима у флотацији, а ових дана и врућина узима свој данак – машине се прегрејавају. Планови су обимни, али близу смо њихових остварења – каже Милић и додаје да ће бити много лакше када се за који дан пусти и ова трећа линија за основно флотирање руде са друге млинске секције. – Линија је већ постављена и вероватно ће стартовати 26. јуна када се очекује долазак стручњака компаније „Мецо Минералс“ да „превежу“ електронику. Кад се то заврши, онда нам остају послови на аутоматизацији процеса у делу флотације за прераду руде са кривељског копа, док би изградња нове линије за (нешто другачију) руду са „Церова“ требало да почне за два-три месеца, односно чим стигну машине.
Кривељски флотери раде и градеПрема речима нашег саговорника средином месеца стизала је руда нешто слабијег садржаја бакра, па је мало „пало“ искоришћење, али се сада „враћају“ и садржај, и искоришћење, па би на крају месеца требало да буду веома близу плана. Што се тиче количина прерађене руде, план ће се, према Милићу, остварити када је у питању руда са кривељског копа, док се за ону са „Церова“ то тешко може очекивати, пошто до краја јуна тамо треба да се обаве ремонти дробилица и млинова. Одлагање јаловине иде својим током, бране се подижу по одређеној динамици, али су започети пројекти и припремни радови за проширење јаловишта како би рудник могао несметано да ради.
Кривељски флотери раде и градеУ преради кривељске руде овог месеца би требало да достигнемо 870.000 тона, а са „Церова“ око 180.000 т – процењује Милић. – Не могу а да не поменем изузетно добре резултате у прошлом месецу када смо прерадили 930.000 тона са кривељског и 200.000 са копа „Церово“. То је 1,1 милион тона руде из које су добијене 2.233 тоне бакра и знатна количина злата у концентрату. Према мојим сазнањима, то је сигурно рекорд у преради, односно флотирању, а мислим да је и у количини бакра која је дата. Оволике, милионске, количине руде са ова два копа прерађујемо од почетка године (изузев фебруара када је прерађено 940.00 т).
Већ месец дана у кругу флотације жубори и велика фонтана. Она је изграђена кад и флотација, али већ петнаестак година не ради. Минималним средствима и сопственим радом флотери су је оспобили и она је ових дана прави бисер у сивилу овог рударског погона. Биће то још више када се оконча његова већ одмакла реконструкција. „Желимо да буде чисто, лепо и нама и онима који дођу да нас посете“ – каже задовољно управник Саша Милић.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…