Почетак Актуелно Рударство Кривељски коп у августу дао руде и бакра преко плана

Кривељски коп у августу дао руде и бакра преко плана

1 друго читање
0
0
1,706

Сигурни на руди, недовољно на јаловини

 

За 30 дана августа дато 2.545 тона (или два одсто више) бакра у руди, а за седам месеци 17.067 тона или седам процената преко плана. – Половичан домет на јаловини у августу (а такав је и седмомесечни) – према управнику Милану Делићу – првенствено последица застоја транспортног система и великих жега које су налагале опрез од пожара на опреми и лимитирале рад људи. – Одмакле припреме за наставак раскривања источног дела копа, а све бољим дотоком делова број расположивих камиона устаљује се на 15, а тежи да их буде 17
Кривељски коп у августу дао руде и бакра преко планаКОП КРИВЕЉ
. – За 30 дана августа на површинском копу „Велики Кривељ“ откопано је 843.040 тона руде, што је два процента преко плана за поменути број дана, а месечни је 852.500 тона. Остварен је и већи садржај метала од планског (он је 0,302 одсто, а планирани 0,252) тако да су рудари надмашили и количину бакра у руди. Према речима управника копа Милана Делића остварених 2.545 тона су убедљив премашај плана зацртаног на 2.081 тону. Што се тиче јаловине, уместо 1,455 милиона тона, уклоњено је 747.380, или тек 54 процента, док је постотак укупних ископина нешто бољи, износи 72 одсто.
Кривељски коп у августу дао руде и бакра преко планаПодбачај на јаловини у августу се догодио – објашњава управник Делић – првенствено због шестодневног застоја транспортног система почетком месеца, великих жега (опасних по лежајеве, моторе, хидраулику, траке, па је неопходан опрез од пожара, а лимитиран је и рад људи на отвореном), као и броја расположивих возила. Тада је замењено 400 метара траке према старом борском копу, ремонтован и гумиран повратно-затезни бубањ система, саниран чланкасти додавач. У међувремену је стигло 500 метара високонапонског кабла за формирање електромтреже ради изласка багера (кашике 22 кубика) у источни део копа, а „подиже“ се и број тешких камиона да би се наставило раскривање. Ту ће јаловина бити доста ближа планиру и транспортном систему, без успона, па ће се повећати количине и осигурати дугорочно рударење у том захвату.

Седмомесечни биланс копа показује да је било предвиђено откопавање 5,830 милиона тона руде а дато је 5,687 (или 98 одсто). Био је предвиђен просечан садржај бакра у руди од 0,282 одсто, а остварен већи, односно 0,311, што је неких десет процената преко плана, па је „испеглан“ благи подбачај у количини руде. Од предвиђених 15.945 тона бакра у руди, за седам месеци је остварено 17.067 тона! То је седам процената више. Међутим, од планираних 9,79 милиона тона јаловине, уклоњено је 4,92 милиона, или тек нешто преко половине оног што је требало да се уради, јер није било багера који би раскривао бокове копа. Све време је, углавном, уклањана раскривка из текућег захвата, она која је сметала узимању руде.
Прва декада августа обележена тропским врућинама на копу је прошла без хаварија и повреда, а његов крај у знаку стварања предуслова за знатно веће домете у раскривању до краја године. – Број расположивих камиона полако се устаљује на 15, а тежимо да их буде 17 – каже задовољно Делић. – Са оваквим дотоком делова и устаљеним даноноћним радом на подизању броја возила, ремонтима багера и бушилица (у овдашњој и радионици на старом борском копу) надам се да ћемо у томе успети. Ради обарања прашине, одосно поливања путева, на копу је стално радила једна, а понекад и две цистерне. На свим позицијама било је довољно противпожарних апарата, а у више наврата булдожери са копа помагали су ватрогасцима на неприступачним теренима (према Слатини и Оштрељу) у обуздавању бројних и великих пожара.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…