Почетак Актуелно Рударство На кривељском јаловишту изграђена додатна пумпна станица

На кривељском јаловишту изграђена додатна пумпна станица

3 друго читање
0
0
765
КРИВЕЉСКО ЈАЛОВИШТЕ

Бране могу још у висину

 

Овим решењем, у које је уложено мање од седам милиона динара (уместо двадесетак по првобитном пројекту), отклоњене су све сметње надвишењу средње, а тиме и почетне бране до краја експлоатације првог поља, односно у наредне три године
КРИВЕЉСКО ЈАЛОВИШТЕКРИВЕЉСКО ЈАЛОВИШТЕ.
– Недалеко од средње, односно друге бране кривељског јаловишта већ месец дана успешно ради пумпно постројење изграђено сопственим средствима Рудника бакра Бор. Њиме су отклоњене све сметње даљем одлагању јаловине у прво поље, односно надвишењу ове, а и прве бране, и коришћењу јаловишта још око три године. Према речима Драгана Перића, руководиоца јаловишта и водоснадевања Флотације, то практично значи подизање брана до пројектоване коте од 385 м надморске висине, а воде у језеру до 380 м. Круне брана су сада на око 370 м, а језеро на 362,5 м, тако да је слободан простор од око 27 милиона кубних метара у који ће моћи да се депонује још око 35 милиона тона јаловине.
Драган ПерићЈаловина се из Флотације одводи бетонским каналом дугим седам километара, природним падом. Негде на половини пута дели се и 55 процената иде на прву, дужу, а преосталих 45 одсто на другу брану. Међутим, сталним растом брана престала је могућност гравитацијског надвишења друге: – Дошло се до последње коте по пројекту – каже Перић – и после скоро двогодишњег одлагања због важнијих инвестиција, кренули смо у изградњу ове пумпне станице. За добар рад хидроциклонских батерија битан је притисак који не сме да буде мањи од једног бара, а за то је потребна одређена разлика у висини. Изградњом пумпне станице добили смо око 30 м “геодетске” висине, што је сасвим довољно до краја експлоатације јаловишта. Према првобитном пројекту било је предвиђено постављање три пумпе, што је још пре пет-шест година коштало око 20 милиона динара. Имајући у виду да ћемо расположиви простор испунити за мање од три године изнашли смо јефтиније, а исто тако функционално решење.
КРИВЕЉСКО ЈАЛОВИШТЕПо том решењу урађено је следеће: Уграђена је једна (репарирана) муљна пумпа „Денвер-ФОД“ величине 1816 цола. Због одржавања, а и мањих почетних инвестиција, узета је иста пумпа као што су циклонске у флотацији, а предвиђена још једна за резерву. Купљена је и трафо-станица капацитета два пута 400 киловати високог и 50 киловата ниског напона за напајање тих пумпи. Послови су трајали 30-ак дана, уложено је између шест и седам милиона динара и већ месец дана добро раде и пумпа и циклонске батерије на другој брани!
Пошто је улога јаловишта важна не само због депоновања јаловине, већ и обезбеђења огромне количине повратне воде за процесе млевења и флотирања, поменимо да се из јаловишта (са осам пумпи на понтонима) у базене изнад кривељске флотације, а одатле и на “Церово”, тренутно шаље око 3.600 кубних метара воде на сат. Свежа вода (без хемикалија) за флотацију обезбеђује се из Кривељске реке, а за “Церово” из Борског језера допремљена новим цевоводом од Бора. КРИВЕЉСКО ЈАЛОВИШТЕНа измаку ове сушне године у првом пољу кривељског јаловишта сада је под водом око 40 хектара и, према проценама нашег саговорника, тамо нема више од пола милиона кубика употребљиве, бистре повратне воде. Две пумпе од летос пребацују и воду из другог поља јер је стање у погледу водоснабдевања свакако теже него ранијих година, али се на јаловишту надају да ће јесен, најзад, донети нешто падавина.
Подсетимо да је прво поље кривељског јаловишта коришћено од 1983. до 1990. године и за то време је у њега одложено око 52 милиона тона јаловине. Од 1990. до 2008. године прешло се на друго поље где је убачено око 115 милиона тона, да би се у јесен 2008. вратило у прво и од тада до данас тамо одложено још око 27 милиона тона. То значи да је досад у оба поља флотацијског јаловишта “Велики Кривељ” укупно одложено око 200 милиона тона јаловине.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…