Почетак Актуелно Металургија Обављена „примопредаја дужности“ старе новој топионици

Обављена „примопредаја дужности“ старе новој топионици

12 друго читање
1
0
1,228

Ново постројење бележи добре резултате

 

Половином новембра у Бор ће доћи представници финског „Оутотек“-а и канадског „СНЦ Лавалина“ када ћемо заједнички доказати све пројектоване параметре – емисију сумпор-диоксида у атмосферу, температуру, притисак, технолошко искоришћење метала – рекао је Бобан Тодоровић. – Стара топионица ће поново бити покренута у другој половини децембра због санације последица пожара у новој ФСК, али на кратко. – Као друштвено одговорна компанија, Басен ће и даље активно учествовати у смањењу аерозагађења у Бору. – У наредном периоду још већу пажњу посветићемо безбедности и здрављу свих радника у металуршким, али и у рударским постројењима – поручио је директор ТИР-а

Обављена "примопредаја дужности" старе новој топионициТИР. – Стара топионица комбината бакра „отишла је у заслужену пензију“ са више од пола века радног стажа (почела првог априла 1961., а завршила трећег новембра ове године). Њену улогу преузело је ново металуршко постројење у коме се сада одвија целокупна производња „црвеног“ метала. Бобан Тодоровић, директор ТИР-а, најпре је желео да се захвали „свим мештанима Бора и околних села на стрпљењу које су имали све ово време, као и на подршци коју су пружили свима који раде у РТБ-у да заврше највећи еколошки пројекат на Балкану, који није пројекат само Басена него свих грађана Бора и Републике Србије“. Такође је сматрао да није на одмет још једном се подсетити најважнијих датума и детаља из њене биографије управо да би се видело колико је реконструкција топионице и изградња нове фабрике сумпорне киселине, вредна преко 250 милиона евра, сложен технолошки пројекат!

Механички завршетак радова био је 23. децембра прошле године. Отад, па до петог марта ове године, када су „потпаљени“ горионици у новој флеш-пећи, више од 300 људи обавили су упоредна тестирања свих елемената у новој топионици – аутоматских уређаја, система безбедности, вентила. . . Било је преко 3.000 „петљи“ које је требало повезати и у датом тренутку убацити у јединствени систем да би могао да функционише. Веома је тешко и комплексно повезати све почев од првог елемента на припреми до последњег који се налази у постројењу за пречишћавање отпадних вода, јер ниједан елемент између неће моћи да функционише ако претходни није у систему. Све контролишемо моћним компјутерима пошто субјективни утицај на грешку у технолошком ланцу желимо да сведемо на минимум. Уследио је период уходавања који је требало да траје годину дана, а ми смо га „скратили“ на седам месеци. Сада нова топионица ради добро, о чему сведоче изузетно повољни резултати у поређењу са многим другим топионицама у нашем окружењу. Половином новембра у Бор ће доћи представници финског „Оутотек“-а и канадског „СНЦ Лавалина“ када ћемо заједнички доказати све пројектоване параметре – емисију сумпор-диоксида у атмосферу, температуру, притисак, технолошко искоришћење метала – нагласио је Тодоровић.
Осветљени димњаци
С обзиром на то да у наредном периоду очекујемо интензивнији развој туризма у нашем крају, као и да ће многи мали авиони прелетати над овим простором, топионички димњаци су осветљени, пре свега, из безбедносних разлога. По законима Републике Србије, сви објекти висине изнад 100 метара морају бити прописно осветљени. Засад смо осветлили две етаже, а током наредних дана и комплетне димњаке – истиче Тодоровић.
Наш саговорник додаје да ће, иако пензионисана, стара „дама“, која ће бити конзервирана, поново бити покренута, али на кратко. – На почетку рада новог постројења (31. марта) догодио се инцидент, када је у пожару „настрадао“ један од филтера у новој фабрици сумпорне киселине. Од осигуравајућег завода наплатили смо штету милион 659 хиљада евра, тако да чекамо делове који стижу из Немачке. Планирамо да у другој половини децембра, док се буде обављало превезивање са новим филтером у ФСК-у, зауставимо ново и поново пустимо у рад старо металуршко постројење. Међутим, то ће бити на краћи временски период и о томе ће јавност бити благовремено обавештена.
Тренутно све модерне топионице у свету (Бугарској, Немачкој, Шведској, Финској, Шпанији, САД-у, Кини), као и нова борска, раде по истој моћној технологији финске компаније „Оутотек“ која подразумева претапање бакарних концентрата, добијање блистер-бакра, а након тога и катодног. – Због тежње да технолошки поступак траје што краће, приликом истакања растопа бакра, шљаке и бакренца неминовно долази до стварања одређених количина бакроносног хладног материјала који се касније мора претопити. Моћне компаније то могу да превазиђу њиховим гомилањем и чекањем погодног тренутка да га претопе или реализују на неки други начин. РТБ, нажалост, још увек није довољно моћан. У овом тренутку веома смо задовољни начином на који покушавамо да решимо проблем даљег генерисања и гомилање хладних материјала – додао је директор ТИР-а. Након заустављања старе топионице на Светски дан чистог ваздуха, он је у Бору управо такав, чистији него у многим другим градовима у Србији. – Приликом избора технологије РТБ је велики значај придавао најпре екологији, а потом економији, првенствено због тога што смо желели да спречимо дугогодишњу емисију не само сумпор-диоксида, већ и угљен-моноксида, угљен-диоксида, чађи и прашине над Бором. Стара топионица је трошила 40.000 тона угља годишње, а ЈКП „Топлана“ 40.000 тона за грејање у зимском периоду. Дакле, скоро 100.000 тона фосилних горива је сагоревало, при чему се ослобађала велика количина поменутих једињења и уништавао озонски омотач. Као друштвено одговорна компанија, Басен ће и даље активно учествовати у смањењу аерозагађења у Бору. У наредном периоду представницима градске топлане пренећемо наша позитивна искуства и препоручити решења, како бисмо заједнички покушали да смањимо емисију из њихових агрегата.

У Бору мање сумпора


Обављена "примопредаја дужности" старе новој топионициПрема подацима са државне мреже аутоматских мерних станица квалитета ваздуха (АМСКВ) доступних на wеб-сајту Агенције за заштиту животне средине Републике Србије, на мерној станици „Градски парк“ у Бору у претходних пет дана забележени су мањи дневни просеци концентрације сумпор-диоксида него у Крагујевцу, Костолцу и Зајечару.

Током претходне три и по године, колико је трајала реализација пројекта „нова топионица“, није забележена ниједна тешка ни лакша повреда на раду. Нажалост, то се, ипак, недавно догодило. – Настојаћемо да се то више не понови и у наредном периоду још већу пажњу посветићемо безбедности и здрављу свих радника у металуршким, али и у рударским постројењима. Сва наша радна места регистрована су као места опасна по здравље, тако да ћемо наставити обуке, предавања, контроле. Сваки радник већ има комплетну заштитну опрему (прслук, наочаре, маску, одела, ципеле), па ћемо инсистирати на њеном ношењу (без ње неће моћи да приступе радном месту). Појачаћемо и присуство људи који воде рачуна о БЗНР, ригорозне контроле. . . Радници морају бити концентрисани када дођу на посао, а све проблеме које имају да оставе код куће. Реч је новом металуршком постројењу, а људи који су знали све тајне старог сада не воде довољно рачуна. Деловаћемо стимулативно, едукативно, како би те две тешке повреде постале прошлост свих који раде на новом постројењу.
Наш циљ није само да се идуће године приближимо планираној производњи 80.000 тона катодног бакра, него ћемо уложити све напоре да је током наредних година и повећамо. Такође тежимо да цена коштања катодног бакра буде што нижа. Од осталих трендова нашег предузећа истакао бих још и настојање да будемо организовани као најмоћније компаније у Европи и свету, па стога радимо на свим прописима и процедурама (стандарди о систему квалитета ИСО 9001, ИСО 14001, ИСО 18001), како бисмо били препознатљиви и по њима. Ту су и модерни уговори о раду, колективни уговор, акт о процени ризика – закључио је Тодоровић.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Један коментар

  1. Bakar iz stare topionice ponovo u decembru | Bor030.net

    15. новембра 2015. у 16:21

    […] Na početku rada novog postrojenja (31. marta) dogodio se incident, kada je u požaru „nastradao“ jedan od filtera u novoj fabrici sumporne kiseline. Od osiguravajućeg zavoda naplatili smo štetu milion 659 hiljada evra, tako da čekamo delove koji stižu iz Nemačke. Planiramo da u drugoj polovini decembra, dok se bude obavljalo prevezivanje sa novim filterom u FSK-u, zaustavimo novo i ponovo pustimo u rad staro metalurško postrojenje. Međutim, to će biti na kraći vremenski period i o tome će javnost biti blagovremeno obaveštena, rekao je Todorović u izjavi za “Kolektiv“. […]

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…