Почетак Актуелно Металургија Почела демонтажа кранова на градилишту нове топионице

Почела демонтажа кранова на градилишту нове топионице

1 друго читање
0
0
899

Предстоје тестови и пробе опреме

 

Данас је са 47 метара скинута „стрела“ великог крана којим је подигнут највећи део конструкција и опреме нове топионице, а наредне недеље демонтираће се и други, мањи кран. – Драган Маринковић: Топионица је од јуче под напоном – непрекидно се напаја струјом – повезују се погонски електромотори, постављају инструменти, почињу пробе
Почела демонтажа кранова на градилишту нове топионицеНОВА ТОПИОНИЦА
. – Снажна „челична рука“ великог торањског крана, која је за непуне три године подигла и на своје место поставила највећи део опреме и челичне конструкције нове топионице, данас је – у веома сложеној операцији, на малом простору, изнад нових постројења – безбедно спуштена на земљу! Учинили су то уз много труда и вишесатних припремних радњи на великој висини, по залеђеној конструкцији, радници Енергопројектове Високоградње најављујући тако да највећи еколошки пројекат у региону – пројекат нове топионице и фабрике сумпорне киселине у Бору – улази у сам финиш.
Потврђујући „демобилизацију“ градилишта и тешке опреме, а тиме и чињеницу да се сигурним корацима иде ка 23. децембру, року механичког комплетирања огромних и модерних индустријских постројења која ће Бору донети чисто небо, директор пројекта Драган Маринковић задовољно је казао новинарима:

Данас се демонтира велики торањски кран јер он овде више није потребан. Сви радови на монтажи крупне опреме и челичне конструкције завршени су, а током наредне недеље биће демонтиран и други, нешто мањи кран. За њим ће се полако повлачити и остала механизација – аутодизалице, корпе и сва остала опрема која је служила грађевинским радовима и монтажи.
Да је великим краном пренесено 90 одсто металне конструкције нове топионице потврдио нам је и Драган Катић, шеф Енергопројектове механизације на градилишту. Катић добро познаје кран и руководи операцијом његове демонтаже:
Овај кран монтиран је овде у мају 2012. године. Француске је производње и носи до 20 тона на 15 м од стуба, а на крају “руке“ 3,4 тоне. Био је на висини од 64 метра и сада га успешно демонтирамо. Већ смо скинули три наставка стуба, а данас скидамо „стрелу“. Имамо доста препрека около, разне објекте нове топионице, тако да је ово неуобичајена демонтажа. Скидамо „стрелу“ са веома велике висине, са 47 метара, и то једном дизалицом, што је, опет, додатно отежавајуће јер се у пракси, где има простора, то обично ради са две. Ово је велика и деликатна операција, али је успешно приводимо крају. Краном су, иначе, руковала двојица дизаличара – Драган Марковић и Радоје Веселиновић – у две смене (понекад се радило и три) и месечно је знао да „одради“ до 600 ефективних сати.
С обзиром на то да се „мајстори полако пакују“ директора пројекта Драгана Маринковића питали смо шта је још преостало од послова: – Постројења су безмало готова. Челичне конструкције су завршене, објекти изграђени, опрема монтирана. Преостало је још да се понегде поставе панели, неке степенице, рукохвати, газишта… Дакле: финиширање, комплетирање! У завршној фази су цевне инсталације, хидро и пнеумо-тестови тих инсталација, а онда њихова термичка изолација на недовршеним деоницама. Топионица је од јуче под напоном – има непрекидно напајање електричном енергијом – повезују се погонски електромотори, постављају инструменти и полако почињу пробе опреме.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…