Почетак Актуелно Металургија Пословодство ТИР-а одлучило да повремено „укључује“ стару топионицу

Пословодство ТИР-а одлучило да повремено „укључује“ стару топионицу

9 друго читање
1
0
1,080

Стара топионица радиће још месец дана

 

Б. Тодоровић: Очекујемо да ћемо најкасније до краја јуна у потпуности овладати технологијом са богатим бакренцима, када ће бити заустављена стара топионица. – Емисије из нових металуршких агрегата, које се стално мере на димњацима, износе 126 ппм-а (око 300 милиграма), што је у складу са законима Републике Србије и Европске уније. – К. Пиенимаки: Флеш-топионица РТБ-а Бор и њена пратећа постројења налазе се у првој фази подизања производње након мање од два месеца рада, а процесне јединице постројења ове величине обично се до својих пројектних параметара уходавају од осам до девет месеци

Пословодство ТИР-а одлучило  да повремено "укључује" стару топионицуТИР. – Пословодство Топионице и рафинације бакра одлучило је да повремено „укључи“ стару топионицу, како би се надокнадио енергетски биланс и претопиле све количине хладних материјала који настају у новим металуршким постројењима. Управо због њеног повременог рада, у граду се претходних дана осетило присуство сумпор-диоксида у атмосфери. По оцени Бобана Тодоровића, директора ТИР-а, очекује се да ће најкасније до краја јуна у потпуности овладати технологијом са богатим бакренцима, када ће бити заустављена стара топионица.
Пословодство ТИР-а одлучило  да повремено "укључује" стару топионицуНова топионица и фабрика сумпорне киселине почеле су да раде 23. априла и за три недеље пробног рада веома смо задовољни резултатима, нарочито емисијама. Емисије из нових металуршких агрегата, које се стално мере на димњацима, износе 126 ппм-а (око 300 милиграма), што је у складу са законима Републике Србије и Европске уније. Нажалост, дошло је до стварања одређених количина хладних бакроносних материјала као последица рада нових металуршких постројења.

Мање загађење него лани
У Одељењу за заштиту ваздуха Агенције за заштиту животне средине (СЕПА) при Министарству пољопривреде и заштите животне средине пажљиво прате стање квалитета ваздуха у Бору, посебно промене после активирања новоизграђених погона у ТИР-у. На основу поређења извештаја о измереним концентрацијама сумпор-диоксида на аутоматској мерној станици „Бор – граднски парк“ у периодима јануар-мај 2014. и јануар-мај 2015., приметно је да је загађеност ваздуха данас много мања него у истом периоду минуле године. – Радујемо се тренду смањења учесталости повећаних концентрација СО2 у Бору – поручио је Тихомир Поповић, начелник овог одељења.
Да бисмо спречили њихово даље гомилање, одлучили смо да повремено „укључујемо“ стару топионицу. Очекујемо да ћемо до краја јуна зокружити комплетан циклус хладних материјала – истакао је Тодоровић.
Процесни инжењер „Ототека“ Кари Пиенимаки и остали надлежни у овој финској компанији, која је испоручилац флеш-смелтинг технологије, казали су да је током периода уходавања сасвим нормално да се прикупи „одређена количина материјала за међускладиштење“, као и да је та појава саставни део покретања новог постројења.
Пословодство ТИР-а одлучило  да повремено "укључује" стару топионицуФлеш-топионица РТБ-а Бор и њена пратећа постројења налазе се у првој фази подизања производње након мање од два месеца рада, а процесне јединице постројења ове величине обично се до својих пројектних параметара уходавају од осам до девет месеци – изјавио је Пиенимаки.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Један коментар

  1. Dim iz stare topionice | Bor030.net

    19. маја 2015. у 17:23

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…