Почетак Актуелно Металургија Прва проба дуваљке у новој фабрици сумпорне киселине

Прва проба дуваљке у новој фабрици сумпорне киселине

2 друго читање
0
0
1,008

НОВА СУМПОРНА. – У новој фабрици сумпорне киселине Рударско-топионичарског басена Бор 16. децембра извршена је прва проба главне дуваљке за гас, једног од најважнијих агрегата у новој фабрици.
Са снагом електромотора од 4,2 мегавата ово је један од највећих потрошача електричне енергије у новој топионици и фабрици сумпорне киселине. Капацитет дуваљке је транспорт 40 хиљада нормалних кубних метара сумпор-диоксида из топионичких агрегата (флеш-пећи и конвертора) до нове фабрике сумпорне киселине где ће бити прерађиван у сумпорну киселину, док ће после пречишћавања незнатна количина гаса (око 122 ппм) одлазити кроз димњак. Тиме ће небо над Бором и околином бити чисто, што је и циљ овог пројекта – рекао је, после успешно изведене прве пробе главне дуваљке за гас, Зоран Алексов, управник Фабрике сумпорне киселине и главни технолог у тиму за нову топионицу и фабрику сумпорне киселине.

Главну дуваљку за нову фабрику сумпорне киселине испоручио је „Сименс“ из Фракентала (Немачка), подизвођач СНЦ Лавалина. Машински део опреме монтирао је АТБ ФОД Бор, а електро „Енергопројект опрема“ Београд.
После успешно изведене прве пробе главне дуваљке за гас настављају се механичке и електро пробе у новој фабрици сумпорне киселине, што показује да је њена изградња практично завршена. Сада се чека старт нове топионице, а после тога и старт нове фабрике сумпорне киселине.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…