Почетак Актуелно Металургија РТБ, СНЦ Лавалин, Оутотек и Енергопројект утаначили датум паљења нове флеш-пећи

РТБ, СНЦ Лавалин, Оутотек и Енергопројект утаначили датум паљења нове флеш-пећи

5 друго читање
2
0
898

Петог марта почиње да куца „срце“ нове металургије

 

РТБ. – Петог марта биће потпаљена флеш-пећ јер ће до тада све провере и корекције које се обављају у оквиру функционалног испитивања опреме у новој топионици и фабрици сумпорне киселине бити завршене. РТБ, СНЦ Лавалин, Оутотек и Енергопројект утаначили датум паљења нове флеш-пећиОво је, поред осталог, на данашњем састанку са менаџментом Рударско-топионичарског басена Бор и представницима канадског „СНЦ Лавалина“ и београдског „Енергопројекта“, потврдио сајт-менаџер финског „Оутотеца“ Tony Corcan.
Подсетимо, када петог марта флеш-пећ буде потпаљена, њено загревање трајаће три недеље, а прва анода ће, у складу са динамиком послова, бити изливена до краја марта.
Флеш-пећ је изграђена крајем прошле године и то за непуна два месеца, а у њу је узидано око 900 тона аустријске и пољске магнезитне ватросталне опеке.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

2 Коментари

 1. Boza Bogdanovic

  14. фебруара 2015. у 20:41

  Postoje „Neverne Tome“ sirom Bora i Srbije koji su i sada ubedjeni u to da nova fles pec u Topionici nikada nece startovati. Cak, i ako startuje za nekoliko godina ili decenija, po njima, bice to totalno promasena investicija, koja ce samo stvarati gubitke. Najsmesnije je u tome da oni misle da ce gubitke RTB-a dotirati bas takvi, zluradi, „dobro obavesteni“ komentatori. Bas me interesuje sta rade i koliki su efekti tog rada.
  Nedostatak koncentrata mora se nadoknaditi. Najbolje, uvozom ekoloski cistih koncentrata po uzansama koje vaze na svetskom trzistu. Oko 70% od cene katodnog bakra, f-co luka u Prahovu. Odnosno, pri nekoj prosecnoj ceni bakra od oko 5.000$/t, TIR-u ostaje oko 1.500$/t za preradu tih koncentrata. Otprilike, duplo vise od ocekivanih troskova. Ako se godisnje uveze oko 40.000 tona bakra preko tih koncentrata, TIR treba zaraditi na njihovoj preradi blizu 30 miliona dolara. Lepa suma, zar ne?
  Neka me neko demantuje, ali argumentovano.
  Boza Bogdanovic, Bor
  P.S. Ponovicu opet moj predlog da RTB sto pre napravi ili nabavi automatske uzorkivace za koncentrate i sve ostale materijale. Iz ranijih vremena dobro znamo kako su ih uzorkovali radnici Jugoinspekta. Uvek, na stetu RTB-a.

Оставите одговор

Погледајте и

Мајданпечки огранак Србија Зиђин Копер организовао акцију добровољног давања крви

Кинези масовно дају крв за повређене у Београду и Младеновцу Велика трагедија се догодила …