Почетак Актуелно Рударство Трогодишња експлоатација јамског рудног тела „Т“ донела Басену добар профит

Трогодишња експлоатација јамског рудног тела „Т“ донела Басену добар профит

3 друго читање
0
0
1,026

Добитак 40 милиона долара

РТБ. – У време када је почињала његова експлоатација, пре нешто мање од три године, било је тешко убедити јавност, па чак и неке од руководилаца у Рударско-топионичарском басену Бор, да је откопавање рудног тела „Т“ (које је име добило по почетном слову презимена геолога који га је открио) и то применом нове методе, више него исплативо. Данас, по завршетку његове експлоатације и чистој заради од 40 милиона долара коју су компанији за те три године донели бакар, злато и сребро одатле, свима је јасно да је реч о, не само рудном телу са богатом рудом, већ и о изузтено профитабилном лежишту.
Рудно тело „Т“ рађено је новом методом која се слободно може назвати борском. Отворен простор осигуран анкерима моја је замисао коју су успешно реализовали рудари Јаме, пословође и инжењери, али и двојица професора са Рударско-геолошког факултета у Београду – проф. Петар Локин и проф. Радојица Лапчевић. Тешко је, сећам се, било изборити се за нешто ново што у перспективи треба да донесе уштеду компанији, али данас сам поносан – каже генерални директор РТБ-а Благоје Спасковски.
Објашњава потом да је уобичајена пракса да се по завршетку експлоатације откопани простор запуни или сувим или влажним материјалом, односно засипом из флотације. Борска метода, међутим, искључује запуњавање. – Да смо радили по старој методи и запуњавали откопани простор бетоном или било којим другим засипом, по старим пројектима, наш остатак би био свега два милиона долара. Овако, уместо два, зарадили смо целих 40 милиона долара! – истиче Спасковски. Уз то, први човек РТБ-а посебно наглашава и чињеницу да је борска метода откопавања донела додатну сигурност рударима који раде 720 метара под земљом. Није било ниједне повреде, а камоли неке веће несреће.
Рудно тело „Т“ је, напомиње, најбогатије лежиште које је у РТБ-у експлоатисано у последњих 35 – 40 година. Откопано је око 250 хиљада тона руде, богате и сиромашне, и дато око 8.500 тона бакра. У богатом делу лежишта извађено је око 150 хиљада тона руде у којој је у просеку било 5,5% бакра, а остатак је сиромашнија руда која садржи један проценат бакра.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …