Почетак Актуелно Металургија У Фабрици соли метала забележена рекордна продаја

У Фабрици соли метала забележена рекордна продаја

22 друго читање
0
1
1,361

Испоручена тона сребро-јодида

 

За седам месеци продато 999 килограма сребро-јодида, што је највећа годишња реализација од почетка рада Фабрике октобра 1988. – Г. Петров: Били смо и остали једини произвођач сребро-јодида у Србији. Добијамо га од електролитички чистог сребра и злата, па увек испоручујемо најчистији производ – са четири деветке (99,99 одсто)!- У Фабрици је некада било 60-70 запослених, а садашњу производњу, много већу од некадашње, постигло је 19 радника, од којих 15 жена

У Фабрици соли метала забележена рекордна продајаЕЛЕКТРОЛИЗА. – Фабрика соли метала (радна јединица у саставу Електролизе) за седам месеци продала је 999 килограма сребро-јодида, што је највећа годишња реализација од почетка рада Фабрике првог октобра 1988. Од непуне тоне, 642 кг отишла су на инострано тржиште (Хрватска), а 357 кг на домаће, и то традиционалним купцима („Трајал“ Крушевац, „Полиестер“ Прибој и „Крушик“ Ваљево). Истовремено, већ је премашен и предвиђени производни биланс за ову годину (600 килограма). Гордана Петров, руководилац Фабрике соли метала, задовољно констатује да испоручују само „тазе“ производ, јер је сребро-јодид (једна од компоненти смеше за пуњење противградних ракета) веома тражен, па се одмах и прода. А, разлога за то је више.
У Фабрици соли метала забележена рекордна продајаБили смо и остали једини произвођач сребро-јодида у Србији. Добијамо га од електролитички чистог сребра и злата, па увек имамо најчистији производ – са четири деветке (99,99 одсто)! Пошто је његов минимални захтев 99,8 процената, значи да идемо доста преко траженог квалитета. Производња за ову годину планирана је према захтевима домаћих купаца, а онда се појавио и онај из Хрватске. Овогодишња реализација је на основу сигурних налога, а може да буде и већа, да пређе тону (највећа досадашња била је 920 килограма 2012.). Иначе, највећа годишња производња (1.140 килограма) забележена је 2011., али тада није све било продато него су направљене залихе – истакла је Петров.
У Фабрици соли метала забележена рекордна продајаНаша саговорница нас је подсетила да се идеја за производњу соли племенитих метала јавила још 1969., а њено остварење почело је наредне године добијањем сребро-нитрата у Институту за бакар. Ускоро су освојени технолошки поступци за више соли сребра и злата, тако да је почела производња: сребро-нитрата п.а. и про-фото квалитета, сребро-јодида, сребро-цијанида и калијум-сребро-цијанида, златне киселине и калијум-злато-цијанида. Као радна јединица Електролизе производња соли племенитих метала почела је 1976., док је нова Фабрика соли метала у индустријској зони на Седмом километру стартовала првог октобра 1988. године. Касније се асортиман проширио новим производима (сребро-сулфат, сребро-хлорид, сребро-оксид, цинк-цијанид, олово-ацетат, соли платине, паладијума, бакра, селена). Деведесетих година минулог века почела је продукција галванских и препарата за припрему предмета за наношење галванске превлаке (одмашћивање, скидање каменца, полирање, цинковање, никловање, бакарисање, сребрење и позлата). Производни програм Фабрике соли метала данас чине сребро-нитрат и сребро-јодид, калијум-злато-цијанид, галвански препарати, сумпорна киселина п.а. квалитета и хемикалије широке потрошње.
У Фабрици соли метала забележена рекордна продајаСами себи направимо полазне сировине – од сребра најпре сребро-нитрат, а после све што може од њега. Зато је ова фабрика увек била флексибилна, пошто је све хемија. Међутим, није добро што се ништа није улагало у опрему. Опрема за сребро-јодид и сребро-нитрат је из времена оснивања фабрике. Чак и атомизер, који даје толику производњу, окрњен је – скинут му је један вентилатор. Пре пет-шест година долазили су његови произвођачи (ишли су свуда где имају своју опрему, да би видели у каквом је стању и већ тада нигде није функционисала). Код нас су били одушевљени када су видели да још увек ради и рекли да би био вредан као музејски експонат. Атомизер захтева нежно руковање, па док ради, жене су стално уз њега, прате га, не померају се док се не угаси. Строго мора да се води рачуна о његовом пуњењу, густини, јер се инсталације брзо запуше. Иначе, до 2002. године у Фабрици је било 60-70 запослених, а производило се до 300 килограма сребро-јодида. Ову, садашњу производњу, много већу од некадашње, постигли смо са 19 радника, од којих су 15 жене. Од четворице колега, само је један у погону, два у одржавању и један у магацину – закључила је управница Фабрике соли метала.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…