Почетак Актуелно Рударство Уз нову опрему и велики изазови за кривељске рударе

Уз нову опрему и велики изазови за кривељске рударе

3 друго читање
0
0
765

 Пред највећим месечним планом

На површинском копу “Велики Кривељ” у септембру треба да откопају 900.000 тона руде и 2,44 милиона тона јаловине, што је 3,34 милиона тона ископина. – Према речима управника Милана Делића, премашен је осмомесечни план на руди и бакру у њој. – И августа дато 20-ак хиљада тона руде више него што је планирано, а куповином трећег багера и израдом пута источним ободом копа створени услови да се наредних месеци не заостаје на јаловини
Уз нову опрему и велики изазови за кривељске рудареРТБ Бор, КОП КРИВЕЉ
. – Од јанура до септембра на највећем басенском рудокопу – према речима Милана Делића, управника кривељског копа – дато је 7,08 милиона тона руде чији је средњи садржај метала од 0,259% донео 18.321 тону бакра у руди. Имајући у виду да је осмомесечни план кривељског копа био 6,83 милиона тона руде са 17.708 тона метала, као и 16,64 милиона тона јаловине, очигледно је да су премашене и количине руде и бакра у њој, а да се на јаловини то није успело с обзиром на то да је уклоњено 11,507 милиона тона.

Учинак одређује стимулацију
-Испуњење плана у рударском делу послова и електромашинском одржавању на копу прате одређене стимулације запослених. Што су ближе производном плану или роковима за ремонте како би расположивост опреме била већа, то је извесније награђивање руковалаца рударском опремом, запослених на дробљену и транспортном систему, као и радника у електромашинском одржавању. Стимулације у овим секторима директно су повезане са учинком тако да је сваки радник у својој свери мотивисан да пружи максимум – каже управник Милан Делић.
Куповином новог багера стабилизован је утовар руде – каже Делић – и ако нам буде расположиво довољно возила, велики су изгледи да септембра испунимо и план на јаловини, пошто смо развили мрежу путева и израдили пречице које скраћују релације њеног одвоза. Уз нову опрему и велики изазови за кривељске рудареПлан копа “Кривељ” за овај месец је 900.000 тона руде и 2,44 милиона тона јаловине, што су укупне ископине од 3,34 милиона тона! То је досад највећи месечни задатак који смо добили, али нам је и први пут на располагању шест багера од којих су четири нова хидраулична, а два стари “сајлаши”. Отуда је, што се тиче утовара, реално очекивати испуњење плана, само стрепимо око броја расположивих возила за оволико багера. У сваком случају, план на руди ће бити испуњен, а ако буде проблема са возилима они се, као и досад, ипак морају “пеглати” на уштрб јаловине.
Уз нову опрему и велики изазови за кривељске рудареОд Делића сазнајемо да је у августу откопано 897.000 тона руде са 2.368 тона бакра. Уклоњено је 1,598 милиона тона јаловине, што говори да су укупне ископине 2,495 милиона тона. План је био 870.000 тона руде са 2.491 тоном бакра, па је очигледно премашење плана у количинама руде од 20-ак хиљада тона, док се нешто мањи садржај од планираног одразио на добијене количине бакра у руди. Према плану за август требало је уклонити 2,04 милиона тона раскривке, а остварено је 1,56 милиона тона због проблема са возилима и поправки транспортног система.
Уз нову опрему и велики изазови за кривељске рудареНови багер, повећање броја расположивих возила и сигурнији рад транспортног система омогућиће да се наредних месеци што више приближимо плану и на јаловини, поготово што смо завршили пут источним ободом копа са етаже 410 из Четвртог захвата до транспортног система. Пошто најновији багер након уходавања сада ради на етажи 275, његовог претходника на тој локацији (купљен прошле године) преселили смо на етажу 410 и тамо је са још једним истим таквим запремине кашике 22 кубика. Јаловина из овог дела копа сада може да се вози на три стране: превасходно новим путем на транспортни систем, на планир Тодоров поток и на Источни планир.
Уз нову опрему и велики изазови за кривељске рудареУкључивањем најновијег багера стабилизован је и рад на руди у Четвртом захвату, пошто са истим задатком делује и стари сајлаш “ПХ3”, док на дну копа, одакле се вади богатија руда и меша са сиромашнијом из Четвртог захвата, такође ради један новији “ОК”-багер и старији “ПХ1”. Током овог месеца очекује се улазак у руду и испод некадашњег кречњачког масива, а три нова багера смештена у Четвртом захвату, према Делићевим речима, могу много брже да се селе са јаловине на руду и обрнуто, тако да послови у овом делу копа све боље иду.
Уз нову опрему и велики изазови за кривељске рудареНаредних месеци доћи ће до изражаја све предности новог пута источним ободом јер ће велике количине јаловине одлазити на транспортни систем и то уз мању потрошњу горива пошто ће се терет возити низбрдо. За разлику од пољопривредника који се жале на сушу, нама је она ишла на руку јер нам је много лакше да се боримо са прашином него са блатом и клизавим путевима. Суша нам је омогућила – каже Делић – и да са дна копа уклонимо велике количине муља, чиме смо ослободили богатију руду за испуњење плана и у погледу количина, а посебно у погледу садржаја бакра у руди.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…