Почетак Корпоративна одговорност За лепши Бор Изградња жичаре на Црном врху у завршној фази

Изградња жичаре на Црном врху у завршној фази

6 друго читање
0
0
2,177

Планинска лепотица нестрпљиво очекује туристе

Готови темељи и монтажа свих 14 носећих стубова, а ускоро и окретне станице. – Рок завршетка жичаре је 17. септембар – тврди Јовица Анђеловић, координатор из РТБ-а за ове радове. – Повезивање хотела „Језеро“ на Борском језеру са скијалиштем даје фантастичну слику зимског туризма на Црном врху, односно у борској општини – наглашава Милан Шербула, в. д. директора ЈП Борски туристички центар

Милан ШербулаРТБ. – Изградња једноужне двоседе жичаре на Црном врху је у финалној фази – завршени су темељи и монтажа свих 14 носећих стубова. У то смо се уверили 31. августа, најпре на коти 726 метара, са које „пуца“ поглед на ову планинску лепотицу.
– Ово је зона погонске станице за коју је постављена челична конструкција. Монтажа погонске ужетњаче са редуктором и електромотором је, такође, завршена, раде се електроделови и затварање командне кућице. Остало је да се монтира окретна станица за коју је јуче урађен бетонски темељ, као и прилазни платои.Јовица Анђеловић Након тога следи уградња вучног ужета и седишта. Све се одвија у оквиру термин-плана, а рок завршетка жичаре је 17. септембар. После тога почиње њено испитивање, пробни рад и технички пријем. Скијашка стаза је доста рашчишћена и прокрчена и то басенском механизацијом. Носећи стубовиВећи део радова је обављен прошле а финализован ове године, па нам у септембру предстоје само мање финесе – рекао нам је Јовица Анђеловић, координатор из РТБ-а за изградњу жичаре на Црном врху.
Наш саговорник додаје да је ова инвестиција вредна укупно око 500.000 евра. Жичара је, иначе, дар Скијалишта Србије борској општини. Њену демонтажу и транспорт од Копаоника до Црног врха обавио је АТБ ФОД. Његови радници су извели машинске и електрорадове које је финансирао Басен са 260.000 евра, што је и највећа донација општини. Грађевински радови и израда бетонских темеља поклон су београдског Енергопројекта (125.000 евра).

Говор бројки
Жичара је дуга укупно 1.300 м, а скијаше „извлачи“ под просечним нагибом од 25 степени на коту 1.040 м код Метеоролошке станице, где излази и постојећи ски-лифт. Има две брзине – брзоходну (2,5 метара у секунди) којом се превозе скијаши у зимском периоду и спороходну (1,67 м/сец) предвиђену за туристичке обиласке Црног врха у летњем периоду. Капацитет жичаре са већом брзином је 1.200, а са мањом 800 скијаша на сат.
Милан Шербула, в. д. директора ЈП Борски туристички центар, захвалио се свим донаторима и локалној самоуправи што су омогућили да добијемо овако велелепан објекат и казао да их, премда су завршени стубови и жичара, чека још доста послова – најпре уређење скијашке стазе, у чему очекују помоћ РТБ-а (потребно је ангажовање булдожера, јер мора да се поравна, очисти, посеје трава и прошири због два сужења), као и изградња инфраструктурних објеката.
Погонска станица-Интересантно је да се жичара и ски-лифт спајају у једној тачци и стазе почињу заједнички, при чему се нова одваја у десну страну, а стара остаје како је била. Нова (1.500 м) ће бити намењена бољим скијашима, пошто је у већем делу „црна“ (има веома велики нагиб), а стара (дужине 800 м и ширине 30 м) ће користити почетницима. Од Скијалишта Србије смо добили табач којим ћемо их одржавати, како бисмо задовољили потребе скијаша. Сви посетиоци ће долазити до споменика и више неће бити проблема са чишћењем снега и прилазом до ски-лифта као прошле године. Траса жичареПланирано је да се ту направи велики паркинг, кафић, сервис за изнајмљивање скијашке опреме, амбуланта, мокри чвор, билетарница, и тако добије добро организовано скијалиште. Све ово треба да крене до почетка зимске сезоне. Ово је веома позитиван набој за све Боране, али и становнике Тимочке Крајине који ће посетити овај крај. Очекујемо да ће се сигурно три до четири пута повећати број посетилаца-скијаша у односу на лане, када их је било око 2.000. У прилог томе иде и отварање хотела „Језеро“ на Борском језеру, које је одавде удаљено 10 км. Његово повезивање са скијалиштем даје фантастичну слику зимског туризма на Црном врху, односно у борској општини – наглашава Шербула.
Ј. Станојевић

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова За лепши Бор

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…