Почетак Актуелно Рударство Монтира се нова флотацијска линија за руду са “Церова”

Монтира се нова флотацијска линија за руду са “Церова”

0 друго читање
0
0
921

Ка већој и бољој преради

Због различитог састава руде са копова “Велики Кривељ” и “Церово”, план је да се њена прерада потпуно одвоји и тако елиминише оно што смета једној или другој током заједничког третмана – каже управник Саша Милић. – Квартал завршен са пребачајима плана како у преради руде тако и бакру у концентрату. – Циљ за мај: 1,12 милиона тона руде са оба копа
Монтира се нова флотацијска линија за руду са “Церова”РТБ, ФЛОТАЦИЈА „ВЕЛИКИ КРИВЕЉ“.
– Подизвођачи компаније „Мецо Минералс“ почели су склапање нове линије у кривељској флотацији на којој ће се прерађивати само руда са површинског копа “Церово”. Реч је о два кондиционера и пет флотацијских машина од сто кубика које, према речима управника Саше Милића, треба да се пусте у рад до краја јуна. Ово је први корак у потпуном раздвајању прераде руде са копова „Велики Кривељ“ и „Церово“ како би могле да се другачије, односно адекватније третирају. Сада је одвојено само основно флотирање, али се заједно пречишћавају, а план је да буде све посебно и да се тако елиминише оно што смета једној или другој током заједничке прераде.
Монтира се нова флотацијска линија за руду са “Церова”Доста добро смо почели овај посао, па нема бојазни да ће монтажа бити готова до краја јуна. На овај корак одлучили смо се због различитог састава, односно флотабилних особина руде са копова “Кривељ” и “Церово”– каже Милић. – Одвојеним третирањем руде са “Церова”у новим машинама, које су много боље од старих, моћи ће да се прераде веће количине, а очекујемо и боља искоришћења метала из ње, као и квалитет концентрата. Ово је и први корак у проширењу капацитета “Церова” које временом треба да достигне 5,5 милиона тона руде годишње. То подразумева уградњу још четири велике машине овде, и низ захвата на копу и тамошњем ПМС-постројењу.
Монтира се нова флотацијска линија за руду са “Церова”Током априла флотери су прерадили 900.000 тона кривељске и 165.000 тона руде са Церова, што значи да је коп “Кривељ” пребацио, а “Церово” подбацило због инцидента са пулповодом. Укупно је дато 1.935 тона бакра у концентрату из руде са оба рудокопа и може се говорити о малом подбачају, пошто се руда са горњих кривељских етажа слабије флотира. Током априла постројења су радила без већих тешкоћа, ако се изузму оне у снабдевању кречом због квара на пећи у Заграђу.
Монтира се нова флотацијска линија за руду са “Церова”Мада од почетка године није увек све ишло глатко, кривељска флотација је из првог квартала изашла са пребачајима плана и у прерађеним количинама руде и у испорученом бакру у концентрату (рачунајући оба копа). Прерађено је четири одсто више од плана руде са Кривеља, док су количине са “Церова” двадесетак одсто испод плана. Из кривељске руде дато је 5.165 тона бакра у концентрату (30 одсто више од плана), а из церовске 727 тона (80 одсто плана). Кривељски коп и даље држи добар темпо, док се на “Церову” послови полако доводе у ред, али су за боље искоришћење агрегата потребни неки захвати и делови (за пумпе) да би рад хидротранспорта био сигурнији. Дуготрајне кише су и флотерима отежале рад, почев од допреме руде са копа, проблема на дробљењу и тракама. Стално се дежурало и на колектору и јаловишту и санација колектора наставиће се чим водостај Кривељске реке то дозволи. Ипак, након обимних падавина, обављена је његова инспекција и утврђено да нема нових промена на зидовима.
Монтира се нова флотацијска линија за руду са “Церова”У мају нам је задатак да прерадимо 900.000 тона руде са кривељског копа и што више се приближимо циљу од 220.000 тона са “Церова” – каже Милић. – Такође, и да побољшамо резултате флотацијске концентрације, односно искоришћења бакра из оба рудника. Ипак, није лако прогнозирати домет у мају јер смо се почетком месеца намучили са влажном рудом, посебно при дробљењу (заглаве, лепљење за сита). Али, све се полако нормализује и надам се да ћемо сигурно пребацити 2.000 тона бакра у конецнтрату. За две недеље требало би да нам стигну и нови реагенси који су у лабораторији дали боље резултате од оних које користимо. ИТНМС је испитао близу 20 врста и издвојио два реагенса који дају боље резулате на руди из “Кривеља”, па ћемо их опробати у индустријским условима. Ако се добро покажу нема разлога да их не опробамо и на руди са “Церова”.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…