Почетак Награде и признања Награђени градитељи нове топионице: Иван Антић

Награђени градитељи нове топионице: Иван Антић

4 друго читање
1
0
1,087

Руководилац градилишта од првог дана 

У поређењу са претходним пословима које је обављао АТБ ФОД, монтажа опреме у новој фабрици сумпорне киселине је обимнија и захтевнија јер су рокови кратки, радна дисциплина и безбедност на раду су строги и по европским стандардима, много је различитих извршилаца, велика је одговорност … Инвеститор је задовољан и зато ми је доделио награду – каже Иван Антић
Награђени градитељи нове топионице: Иван АнтићРТБ. – Од јула 2012. године, када је почела машинска монтажа, до данас Иван Антић је непрекидно на градилишту нове топионице и фабрике сумпорне киселине. Као руководилац градилишта АТБ ФОД-а водио је комплетну монтажу опреме за нову фабрику сумпорне киселине и у октобру добио другу награду међу најбољим радницима подизвођачких фирми. Од свих послова на градилишту фабрике сумпорне киселине као најзахтевније издваја: монтажу конвертора – контактног котла који је срце фабрике, два измењивача топлоте, три торња за третирање гаса, као и комплетан развод цевовода и танкова за сумпорну киселину.
Рођени Боранин, Иван Антић се, као дипломирани инжењер машинства, 1996. године запослио у тадашњој Фабрици опреме и делова (ФОД) као руководилац градилишта и нада се да ће тако дочекати и пензију:
Награђени градитељи нове топионице: Иван Антић-Када вас на почетку каријере гурну у ватру, онда посао учите у пракси, научите га брзо и заволите и тешко вам је да радите нешто друго и на другом месту. ФОД је приватизован и надам се да ћу у АТБ ФОД-у дочекати и пензију, иако имам још доста до испуњења услова за одлазак међу пензионере – објашњава Иван Антић.
Монтажа опреме на градилишту нове фабрике сумпорне киселине за Ивана Антића, као руководиоца градилишта, била је одговоран и захтеван посао, али стечено искуство омогућило му је да инвеститор буде задовољан и додели му награду. Искуство је стицао на многим градилиштима: у Руднику бакра Мајданпек монтирао је систем за прераду полиметаличне руде, шест година провео је монтирајући транспортни систем у цементари „Холцим“ у Новом Поповцу, две године у смедеревској Железари монтирао је систем за третман отпадних вода високих пећи, учествовао је у монтажи и ремонту багера и флотацијских млинова на површинском копу и флотацији „Велики Кривељ“…
-Све су то били велики послови, али овај пројекат нове фабрике сумпорне киселине је обимнији и захтевнији, има кратке рокове за монтажу, радна дисциплина и безбедност на раду су строги и по европским стандардима, много је различитих извршилаца, велика је одговорност… – набраја Антић упоређујући претходне послове са најновијим у Бору.
АТБ ФОД-у и Ивану Антићу као његовом руководиоцу градилишта до завршетка нове фабрике сумпорне киселине преостају још само завршни радови, тестирање цевовода за сумпорну киселину и уходавање система.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Награде и признања

Један коментар

 1. Boza Bogdanovic

  16. новембра 2014. у 14:45

  Postovani iz Redakcije Kolektiva
  Cestitam gospodinu Anticu na priznanju njegovog rada.
  Kolektiv je objavio moj Komentar o organizovanoj pljacki u usluznoj preradi u rubrici „Skorasnji komentari“. Medjutim, to je Komentar od 08. decembra 2013. godine. Verovatno postoji neki razlog sto je aktuelan. Nameravao sam i bez toga da se javim. Polako se primice vreme za start nove peci u Topionici, a krajnje je vreme da se pocne sa uvozom koncentrata i obezbedi plasman sumporne kiseline, za period pune proivodnje. Kao sto je poznato, posle pocetnog uhodavanja procesa i uskladjivanja svih parametara, proces se zaustavlja na nekoliko sati da se blindira gasovod prema dimnjaku. Posle novog starta, cela kolicina dima iz peci i konvertora odlazi u Fabriku sumporne kiseline na preradu. I tako sledecih nekoliko godina, do remonta. Bor postaje ekoloski cist grad.
  Tehnologija je uhodana. Pola svetskog bakra pravi se po njoj u poslednjih pet decenija. Propusti i greske u takvoj uhodanoj tehnologiji fakticki vise i ne postoje. Moguca je samo ljudska greska u Boru, nedao Bog. Najvazniji faktor u tehnologiji je uskladjenost parametara na relaciji pec-konvertori-fabrika sumporne kiseline. Odstupanja u kolicini sumpora u zbirnom gasu moraju biti u dozvoljenim granicama. To zahteva kontinuitet u radu sa svim paramertima: kapacitet, lozenje, sastav sarze, kolicina sumpora u sarzi itd. Kada se tacno i definisano zna sta ulazi u pec i u konvertore, onda se lako uskladjuju parametri.
  Decembra je Kolektiv objavio vise mojih Komentara, od kojih su jedan sada ponovili. Spomenuo sam i moju inovaciju – predlog za izradu automatskih uzorkivaca. Kupiti, a jos bolje napraviti nekoliko uzorkivaca. Mogu da se uzorkuju sarza, koncentrati, ugljena prasina, kvarc, krecnjak, tecnosti itd. Takodje i ruda i jalovina, ako se povecaju gabariti. Uvozni koncentrati su skuplji od secera i ne sme se dozvoliti da u njima bude manje bakra od placenog, ili mnogo vise otrovnih i kancerogenih materija. Zato jos jednom javno apeleujem da se sto pre krene sa njihovom izradom.
  Boza Bogdanovic, Bor

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…