Почетак Актуелно Рударство Обилне падавине умањиле производњу у рудницима, али је нису зауставиле

Обилне падавине умањиле производњу у рудницима, али је нису зауставиле

0 друго читање
0
0
832

Киша узела данак „на бакру“

 

Пад производње бакра у концентрату у борским рудницима је између 25 и 30 процената, а у мајданпечком око 40 одсто. – Ј. Радисављевић: Најбитније је да производња није стала упркос „поплави“ проблема које је басенским површинским коповима донела упорна и обилна киша. – Водени колапс који је у градовима широм Србије паралисао саобраћај само је додатно појачао опрезност код возача тешких камиона али, по речима младог Немање Стаменковског, путеве на кривељском копу није угрозио. – Спорије и опрезније терам грдосију, па превезем до пет тура мање у смени, али путеви се одржавају, па нема страха од проклизавања, каже возач „белаза“
Обилне падавине умањиле производњу у рудницима, али је нису зауставилеРТБ, КОП „КРИВЕЉ“
. – Упорна и обилна киша која данима пада у целој Србији изазвала је „поплаву“ проблема у скоро свим градовима поред река, паралисала саобраћај у тој мери да су у неким општинама донели одлуку да деца не иду у школу, а бројна домаћинства су и евакуисана. Петнаестог маја, након тродневне борбе са водом, проглашена је ванредна ситуација у целој земљи јер је количина падавина попримила размере елементарне непогоде.
Обилне падавине умањиле производњу у рудницима, али је нису зауставилеВодени колапс је, очекивано, узео данак и „на бакру“, али производња, до сада, ниједног тренутка није била заустављена. Заменик генералног директора за производњу Јовица Радисављевић изразио је 15. маја наду да ће тако остати и наредних дана.
Додатним напором и залагањем за сада успевамо да производњу не прекидамо и да експлоатација руде и јаловине буде стална. Зато хоћу да похвалим све запослене јер се максимално труде да процес у свим технолошким фазама одрже. Киша нам је у Бору оборила производњу концентрата бакра за 25 до 30 процената, а у Мајданпеку за 40%, али је најбитније да нисмо стали – каже Радисављевић.
Обилне падавине умањиле производњу у рудницима, али је нису зауставилеКада су отежани услови, попут ових које је донела обилна киша, у кривељском руднику (али и на осталим басенским коповима) које смо са Радисављевићем посетили на дан када је у Србији проглашена ванредна ситуација, пратећа механизација користи се за одржавање ободних канала. Свакодневни послови због тога трпе, првенствено припрема плацева за минске серије и транспорт руде и јаловине што, с друге стране, повлачи већу потрошњу норматива.
Обилне падавине умањиле производњу у рудницима, али је нису зауставилеУ постројењима прераде проблеми се јављају у просејавању, дробљењу и транспорту руде. Застоји су чести јер просејне површине, пресипна места и бубњеви на транспортним тракама морају стално да се чисте. И проточност руде у самим бункерима испред млинских секција је доста слабија, а све то неминовно утиче и на обим производње – објашњава Радисављевић.
Обилне падавине умањиле производњу у рудницима, али је нису зауставилеДа „саобраћај“ по „булеварима“ највећег басенског рудокопа није у колапсу потврдио нам је и двадесетседмогодишњи Немања Стаменковски кога смо затекли како у „пуном гасу“ вози „белазов“ камион пун руде. Као да има 22 године радног искуства, а не две! – Ових дана спорије и опрезније возим. Прилагодим брзину и само пажљиво. Превезем у просеку четири до пет тура мање, зависно од релације и позиције багера, али битно је да не стојимо. Ни ја, а ни моје колеге. Путеви се одржавају, па немамо страх од проклизавања – самоуверен је млади Стаменковски.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …