Почетак Актуелно Рударство Петомесечни резултати копа „Церово“

Петомесечни резултати копа „Церово“

2 друго читање
0
0
885

 Коп проширен по источној страни

 

Дато је око 880.000 тона руде са 2.202 тоне бакра и уклоњено око милион тона јаловине. – Мај завршен са мање руде него што је планирано због застоја у флотацији, али су уклоњене планиране количине јаловине и израђени важни путеви који ће омогућити да се узима и меша богатија, али влажна руда са дна, са сиромашнијом, али сувљом и оштријом рудом виших етажа
Петомесечни резултати копа „Церово“КОП „ЦЕРОВО“
. – У најтежем периоду године за копове – зима и прелазни пролећни – коп „Церово“ је задовољио оно што му је постављено као циљ. За протеклих пет месеци тамо је – према речима управника Драгана Илића – дато око 880.000 тона руде са 2.202 тоне бакра и уклоњено око милион тона јаловине. Са изузетком маја, план откопа руде претходних месеци испуњаван је, неких и пребациван, а у априлу је чак остварен средњи садржај од 0,28 одсто бакра, што се за тамошње прилике може сматрати добрим дометом. У бољим условима рада којима се надају током предстојећег лета, очекују и стабилнији рад, али прижељкују и боље снабдевање резервним деловима како би се благовременим сервисирањем опреме избегле хаварије.
Петомесечни резултати копа „Церово“У мају смо дали 127.000 тона руде са 320 тона бакра и уклонили 220.000 тона јаловине. Овако мала количине руде (план је био 225.000 тона) уследила је – објашњава Илић – због дужег застоја у овдашњој флотацији. Он је искоришћен да се тамо обаве и неки ремонти, а ми на копу смо га искористили за израду неких важних, пројектованих путева. Уклањањем 220.000 тона јаловине (план је био 225.000 т) проширили смо коп по источној страни и самим тим створили услове за прављење композита од богатије (али влажније) руде са најниже етаже (365) и оне мало сиромашније (али сувље и оштрије) са више (410).
Петомесечни резултати копа „Церово“И на Церову су, као по целој Србији, у мају решавали проблеме које су донеле кише. Једног дана стабилна пумпа на дну копа покварила се у време највећег прилива воде, па су израдом ободних канала и подизањем пумпе на више коте успели да спрече њено потапање. Знајући да би их тако нешто довело у ситуацију да немају више чиме да бране, да не могу даље да раде, на копу су тих кишних дана сви били опрезни. Пошто на дну копа Церово вода и извире, руда која се ту вади је влажна и кад нема киша, па прави проблеме рударима на примарном, а флотерима на секундарном и терцијалном дробљењу. Једно време је због тога заустављан и багер који ради на дну копа, а форсиран онај који је товарио руду на вишим етажама. Међутим, у њој је мање бакра.
Како се месечни планови копа „врте“ око 225.000 тона руде и око 200.000 тона јаловине, те бројке ће бити циљ и у јуну, мада би могао да даје и више руде, да месечни капацитети тамошњег ПМС-постројења засад нису лимитирани на прераду око 200.000 тона.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…