Почетак Актуелно Рударство После исушивања копа „Церово“

После исушивања копа „Церово“

0 друго читање
0
0
1,560

Испливао „заборављени“ багер

 

„Заборављен“ пре 12 година, када је престала производња и „Церово“ потопљено, на дну у муљу појавио се „марион 3“. – Багер ће бити продат као старо гвожђе
После исушивања копа „Церово“РТБ, КОП „ЦЕРОВО“
. – Да би се стигло до богатије руде, са површинскох копа „Церово“ недавно је испумпана сва вода из језера дубоког више од двадесет метара. У муљу који се полако суши, на дну копа појавио се багер „заборављен“ пре 12 година.
По престанку експлоатације 2002. године коп „Церово“ је поплављен и под водом су остали доњи строј и катарка багера „марион 3“. Сада смо воду испумпали јер се на најнижој коти 380 налази богатија руда са средњим садржајем између 0,30 и 0,40 одсто бакра. Знали смо да је багер пре 12 година остао потопљен и на коти 374 у муљу се појавио „марион 3“. Када се муљ осуши, моћи ћемо да приђемо багеру и да га, највероватније, продамо као старо гвожђе – каже управник копа „Церово“ Драган Илић.

Исушивање површинског копа „Церово“ је завршено, али, као на сваком копу, има подземних вода које се дренажним каналима скупљају у помоћни водосабирник и пумпама избацују. После успешно завршеног одводњавања, што је допринело и проналажењу „заборављеног“ багера, производња се успешно наставља:
Ове године, према плану, треба да откопамо око три милиона тона руде (средњи садржај 0,265 одсто бакра у руди) и око 725 хиљада тона јаловине, што је 3,725 милиона тона ископина. До августа ћемо откопавати по 225 хиљада тона руде месечно, а од септембра „Церово“ ће месечно давати око 300 хиљада тона руде – истиче управник Илић.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…