Потпаљена и трећа пећ у Фабрици креча Заграђе
Ускоро 200 тона креча дневно
То ће бити довољно за све три басенске флотације (борску, кривељскуи мајданпечку) и престаће потреба да се креч купује. – Рад пећи готово је аутоматизован и од ње се очекују још бољи резултати него од оне пуштене јуна која се добро показала и до сада произвела безмало 9.000 тона креча – каже управник Кречане Милан Јовановић
КРЕЧАНА ЗАГРАЂЕ. – Након ремонта током којег је замењен ватростални озид и пећ преправљена да, готово потпуно аутоматизовано, уместо на мазут ради на угаљ, у Фабрици креча Заграђе јуче је почело загревање треће пећи. Како нам је рекао управник Кречане Милан Јовановић, из ње ће након пет-шест дана, када пећ достигне радну температуру, дневно излазити око 70 тона комадног креча, што ће, заједно са 140 тона које сада производе две пећи, бити довољно за све три басенске флотације – борску, кривељску и мајданпечку. Уколико се покаже да извесне количине претичу, обновиће се и производња хидратисаног креча који се користи у новом постројењу за пречишћавање отпадних вода из металуршких постројења РТБ-а Бор.
Подсетимо да кречана има четири пећи. Две старе „Фориндус“ пећи (италијанска технологија) од којих једна ради а друга има озбиљна оштећења, и две „Auerbach Foro“ пећи (немачка технологија) које нису радиле од бомбардовања 1999. године. Прва од њих је пролетос преправљана, пуштена у рад јуна ове године и оправдала очекивања. За четири месеца дала је безмало 9.000 тона квалитетног креча (са 70 до 80 одсто активне материје). Током њеног четворомесечног рада уочен је и простор за додатно усавршавање и измене (нпр. дужина комора), па су примењене током ремонта ове друге АФ-пећи која је управо пуштена у рад, тако да се од ње очекују још бољи резултати.
–Опрема уграђена у ову другу АФ-пећ – каже управник Јовановић – још више је модернизована тако да је праћење процеса готово аутоматизовано. Са турбо спојница прешло се на хидраулику, све се води преко једног компјутера. Ремонт је био изузетно захтеван јер у њен озид иде преко 70 различитих формата ватросталне опеке. Свако захлађивање пећи доводи до урушавања комора и зато кад се потпали она има своју кампању током које не сме да стане. У случају било каквих проблема, озид мора да се догрева да не би дошло до тога.
Уз ангажовање сопствених снага Кречане у машинском делу послова, зидарске радове на пећи извео је „Профил комерц“ из Краљева, а послове који се тичу енергетике, аутоматике и повезивање целе пећи АТБ ФОД Бор, уз надзор из РББ-а. Како са претходне две, старом италијанском (чији је капацитет у паду) и летос ремонтованом АФ-пећи, кречана сада дневно даје 140 тона, након загревања ове треће, из које се очекује по 70-ак тона, дневно се из Заграђа може рачунати на преко 200 тона креча, а током лета можда и више.
1 Comment
Оставите коментар
Жао нам је, да би поставили коментар, морате бити пријављени.
Najvise zasluga za sve gore pobrojano, ubedljivo ima sadasnji upravnik „Zagradja“,Milan Jovanovic,zbog svog maksimalnog angazovanja oko remonta peci ali najvise zbog toga sto, kada je od njega „neko“trazio da srusi tj. posece te iste peci,kako bi ih prodali kao staro gvozdje,on to nije dozvolio!!!!!!!!!!!!!!(tada peci nisu radile)