Почетак Награде и признања Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

2 друго читање
0
0
609

Горан Новаковић: Пресрећан сам што сам се уписао у историју рударства

Најмлађи овогодишњи добитник Шистековог признања за само две године рада у Зиђину доказао је своје способности и знања врсног мајстора. Истакао се као вредан, упоран и поштен радник, а од руководства је за учинак оцењиван највишим оценама. Све задатке завршавао је одговорно и у року, па је за само неколико месеци напредовао од техничара на пословима монтаже до позиције руководиоца групе за електромашинску монтажу у најмлађем компанијском огранку.
СЗК
. – Горан Новаковић је најмлађи овогодишњи добитник награде „Инжењер Шистек.“ За само две године рада у компанији доказао је своје способности и заслужио ово престижно признање. Његова Зиђин прича почиње 10.августа 2020. године када се као бравар запослио у Огранку Електромашинског одржавања. Веома брзо истакао се као вредан, упоран и поштен радник, а од руководства је за учинак оцењиван највишим оценама. Све задатке је завршавао одговорно и у року, па је за само неколико месеци напредовао од техничара на пословима монтаже до позиције руководиоца групе за електромашинску монтажу. Овај двадесетдеветогодишњак још увек је у неверици да је највећа награда за допринос напретку компаније у његовим рукама и каже да му је велика част, али обавеза да оправда поверење надређених.
Не плашим се ни једног посла, млад сам и треба да се доказујем и учим. Није ми тешко када рокови или изненадни застој у неком од погона захтевају да останем прековремено или радим викендом. Давао сам свој максиму при сваком задатку, али сам ипак изненађен овом наградом. Чуо сам да сам најмлађи у друштву 389 Шистековаца. Пресрећан што сам се са само 29 година уписао у историју рударства. Надам се да ћу својим примером охрабрити младе људе да буду ангажованији и допринесу развоју модерног рударства и металургије – каже овај ведар младић.
Изузетне резултате показао је на пословима у Новој кривељској флотацији где је његова група израдила и монтирала понтонску пумпну станицу како би се обезбедило водоснобдевање новог погона. Такође, како би најмодернија флотација у Европи што пре почела са радом, а уједно била и безбедно радно место Новаковић је са својом екипом израдио многобројне платформе и заштитне ограде, а сва пресипна места на транспорту руде била су обложена и пре рока. Неко време био је и на релацији Бор- Мајданпек, током ангажовања на монтажи опреме за пречишћавање воде на Северном ревиру, санацији старе понтонске пумпе и полагању цевовода од јаловишта до Нове мајданпечке флотације. Списак успешно обављених задатака је дуг, а закључак је да је Новаковић био ангажован у свим производним погонима и фабрикама компаније, како на монтирању нове опреме, тако и на текућем одржавању. Новаковићева група је орна да се прихвати и послова монтаже опреме са којом се сусрећу први пут. Понекад нису само мајстори,бравари, вариоци, већ и изумитељи, јер се труде да пронађу најефикасније решење и преправке ускладе са потребама производног процеса.
Моја група броји од пет до 30 људи, то све зависи колики је обим посла. Радили смо у сваком компанијском погону, али један од захтевнијих послова који нам је задао доста мука био је монтирање нове производне линије за дробљење камена у Каменелому Велики Кривељ. Било је доста препрека и преправки док нова линија за дробљење камена није прорадила пуним капацитетом. По први пут смо се сусрели са таквом опремом, али смо ипак успели. Мотивисани смо и не бежимо од посла, јер платом смо презадовољни, а услови рада су безбедни. Опремљени смо и најмодернијим алатом, што није био случај код претходних послодаваца-прича Новаковић.
Додаје да се сваки нови радни дан разликује од претходног. Као руководилац организује и надгледа радове, бави се набавком материјала и опреме, али и папирологијом која му најтеже пада. У „елементу“ је, како сам каже, кад се прихвати брусилице или апарата за варење, јер највише воли практични део свог посла.
Верује да енергија за радним победама долази и од тога што је окружен добрим људима и правим професионалцима. Све се решава договором и узајамним уважавањем. Друже се и после радног времена, па се најмање два пута месечно окупе неким лепим поводом и онда се труде да не причају много о послу. И ову награду прославиће првом приликом кад обавезе дозволе, јер све снаге Огранка ЕМО усмерене су на ремонт и изградњу производних погона у ТИР-у.
Многе моје колеге су, као и ја, били „теренци,“ пре доласка у Зиђин. Радили смо далеко од куће и породице. Лепо је када у родном граду можеш да радиш посао који волиш и лепо живиш од поштеног рада. Тако да мотивација на послу не изостаје, јер после смене идемо најмилијима – каже Новаковић који је често био одвојен од породице због рада на терену.
Новаковић је упешан млади човек у сваком погледу. Поред професионалних достигнућа може се похвалити и тиме да је отац две дивне девојчице, а и принова је на путу. Уз ову подршку не сумњамо да су пред њим велике радне победе.

Још повезаних текстова
В Д.Лилић Петровић
Више текстова Награде и признања

Оставите одговор

Погледајте и

Велика акција пошумљавања у руднику „Ново Церово“

„Руку под руку за зелени Бор“ Око 200 борских средњошколаца, њихови професори, чланови Гра…