Почетак Награде и признања Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

1 друго читање
0
0
952

Дарко Милићевић: Ова награда припада свим флотерима

Награда „Инжењер Шистек“ дошла је заслужено након што је кривељска флотација достигла рекордних 10,6 милиона тона прерађене руде и одлично техничко и временско искоришћења дотрајале опреме. – Оно што га издваја и чини достојним лауреатом Шистекове награде је да Милићевић безбедност запослених увек ставља испред производних резултата.
Дарко Милићевић
је „флотерску“ каријеру започео 1989. године након завршених студија на Техничком факултету у Бору. По занимању рударски инжењер за припрему минералних сировина, за 24 године радног стажа доказао се и у другим погонима некадашњег РТБ-а, да би се ипак вратио у Флотацију „Велики Кривељ“. Предодређено је било да добрим организационим способностима старом погону врати сјај, повећа производне капацитете и активно учествује у изградњи Нове флотације. Награда „Инжењер Шистек“ дошла је заслужено након досезања рекордних 10,6 милиона тона прерађене руде и одличног техничког и временског искоришћења дотрајале опреме.
Велика је част и привилегија бити „Шистековац“, а ова награда припада свим флотерима за дугогодишњи труд. Од почетка године испунили смо све планове, опрему уз велике напоре одржавамо исправном и извлачимо максимум временског искоришћења. Било је успона и падова на путу да производњу по млинској секцији подигнемо на 450 тона руде на сат. Велику захвалност и честитке упућујем колегама јер нису одустали од замисли да ревитализујемо флотацију стару 40 година -каже награђени Милићевић.
Радни дан, како каже, почиње састанцима и планирањем, а онда га сачека мноштво административних послова око набавке делова и опреме. Свакодневно је и на терену где организује послове прераде руде у три смене од дробљења, млевења, флотирања, па све до јаловишта. –Највећа стрепња је да не буде непланираних застоја, а будност и концетрација не смеју да попусте јер сам одговоран за безбедност око 500 запослених – истиче Милићевић. У образложењу његових надређених стоји да је допринео подизању свести о безбедности и екологији. Оно што га издваја и чини достојним лауреатом Шистекове награде је да безбедност радника увек ставља испред производних резултата.
Природа и комплексност послова са собом носе многе скривене ризике. У млинској хали смо обезбедили радни простор око свих ротирајућих делова, а акценат је и на сузбијању прашине приликом дробљења и млевења суве руде. На јаловиштима се ради и на високим температурама, али и када се вода леди. Сам процес флотирања подразумева одговорно руковање разним реагенсима. Наш успех мери се смањењем повреда и инцидената, па смо истрајни у сталним обукама и едукацији, како старијих колега тако и новозапослених. Трудим се да личним примером и заштитничким ставом утичем на свој тим, јер морамо да чувамо једни друге – прича управник флотације, одлучан да безбедност буде на највишем нивоу.
Из старог погона који ради као сат пружа се поглед на Нову флотацију, па Милићевић пун оптимизма жељно ишчекује дан када ће се погони синхронизовати и достићи годишњи пројектовани капацитет од 26 милиона тона прерађене руде.
Из перспективе искусног инжењера каже да је ово некада изгледало као недостижни сан, а сада, након инвестиција Зиђина реалност. Истиче да је искуство и знање стекао у турбулентним временима, па му то помаже да увек изнађе решење у кризним ситуацијама. Услови рада су знатно бољи од оних које памти на почетку каријере, па са ентузијазмом, у 52.години, прихвата професионалне изазове. Млађе колеге га описују као одличног ментора од кога могу много да науче и о послу и о колегијалности.

Још повезаних текстова
В Д.Лилић Петровић
Више текстова Награде и признања

Оставите одговор

Погледајте и

Између два рударска празника у пензију отишло 195 радника Србија Зиђин Копер

Нема више тензија, стигла им је пензија На традиционалној свечаности у клубу „Zijin“ у Бре…