Почетак Награде и признања „Шистековци“: Драган Николић, „доктор за одржавање опреме“ на новој металуршкој линији

„Шистековци“: Драган Николић, „доктор за одржавање опреме“ на новој металуршкој линији

8 друго читање
0
0
1,221

Делови домаће израде квалитетнији од увозних

 

Оригинални списак неопходних резервних делова који је „Оутотек“ доставио ТИР-у са три милиона и двеста хиљада евра „скројен“ на 380.000 евра. – По приоритетима процењивали шта би могло најпре да се поквари и тако списак свели на оно најважније. – Поједини делови из иностранства наручени директно од произвођача по два-три пута нижој цени
ТОПИОНИЦА
. – Један од шесторо овогодишњих лауреата награде „Инжењер Шистек“ је дипломирани инжењер машинства Драган Николић, заменик директора ТИР-а за електромашинство. У образложењу овог добитника највишег басенског признања пише „да својим знањем, залагањем и радом успешно спроводи одржавање машинске и електроопреме у свим погонима ТИР-а. Посебно треба истаћи одржавање опреме у новој Топионици и Фабрици сумпорне киселине, које је врло комплексно, са циљем да се омогући несметани рад и остваре пројектовани параметри на новој металуршкој линији.“
Драган је рођен осмог децембра 1974. године. Дипломирао је на Машинском факултету у Нишу, а запослио се маја 2005. године у Топионици и рафинацији бакра Бор. Радни век почео је у Енергани, где је обављао послове инжењера машинства и повремено руководиоца РЈ Термоелектрана. У Топионицу је прешао 2011. године и ту је најпре радио као заменик, а од 2013. и као руководилац Службе машинског одржавања. Од почетка 2016. био је на челу свих служби одржавања у овом металуршком погону, а од септембра минуле године је заменик директора ТИР-а за електромашинство.
Од почетка рада новог пирометалуршког постројења обезбеђен је велики број оригиналних, фабричких резервних делова, али су, у међувремену, инжењери и техничари из Топионице и Фабрике сумпорне киселине разрадили многе који се сада производе у погонима ТИР-а или другим фирмама у Србији. По завршетку нове топионице и ФСК-а, „Оутотек“ је препоручио делове које бисмо требали да имамо, а оригинални списак који је тада достављен ТИР-у био је „тежак“ три милиона и двеста хиљада евра.
Пошто нисмо имали толики новац, списак смо „скраћивали“ и, по приоритетима, процењивали и предвиђали шта би могло да буде ризично и да се најпре поквари. Тако смо га свели на оно најважније, а то је „срце“ флеш-пећи – горионик концентрата који је, уједно, један од најскупљих делова (180.000 евра). Горионик се ретко квари, али после одређеног времена мора да се замени и то смо урадили крајем марта. Осим њега, још једна од веома важних и скупих ставки су и бакарни делови – тапинг-блокови и жакети за испуштање шљаке и бакренца. Ни њих нисмо наручили, већ смо успели да их направимо сами. Тако смо вредност коначне верзије „Оутотек“-овог списка смањили на 380.000 евра и, у првом налету, уштедели близу три милиона евра – истакао је Николић.
Промењено је и нешто од опреме – „пуж“ за шаржирање парног сушача замењен је траком направљеном сопственим снагама и материјалом у машинској радионици Топионице. Николић овај захват чак оцењује прекретницом у раду нове топионице, јер је после тога повећан капацитет шаржирања. Такође су почели да раде и роторе за вентилаторе.
Од опреме смо дорадили плочасти затварач ка димњаку, и то према нашем дизајну који се показао као веома добар. Други затварач ка скруберу у Сумпорној заменили смо „лептиром“, што је, такође, одлично решење урађено по замисли Службе одржавања Топионице и на основу наших искустава. Ово што радимо сами су врло квалитетни делови, можда и бољи од оригиналних, поготово плочасти затварач. Чак смо успели да неке иностране наручимо директно од произвођача, а не од „Оутотека“, јер је драстична разлика у цени – куповином грејног сушача на овај начин уштедели смо 120.000 евра – поручио је Николић.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Награде и признања

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…