Почетак Награде и признања “Шистековци”: Горан Репеџић, четврт века верности РБМ-у

“Шистековци”: Горан Репеџић, четврт века верности РБМ-у

2 друго читање
0
0
823

 Млади могу планирати будућност уз РБМ

 

Изузетно је важно када се ради у средини где су добри односи међу људима, а рударска солидарност и хуманост се негују и настављају – истиче овогодишњи добитник највећег признања у Руднику бакра Мајданпек
РБМ
. – Потекавши из рударске породице из Рудне главе, места у близини локалитета који слови за средиште праисторијског рударства, Горан Репеџић није имао велике дилеме око животног пута. Рођен 20. марта 1968. своју судбину везао је за Рудник бакра Мајданпек још августа 1987. године.Тада се запослио као рударски техничар и као сменски пословођа на површинском копу четврт века са својим колегама делио “хлеб са седам кора”. Ових дана доприноси раду и развоју своје друге куће са позиције главног пословође производње.
У мојој генерацији се знало да опредељење за рударско занимање значи сигуран посао у руднику и солидну егзистенцију. Како се у породици већ живело од рударења, било је логично да тако наставим. Урадио сам то и нисам погрешио – каже Горан.
Репеџић је учествовао, па тако и запамтио све фазе у развоју РБМ-а. И у чувеном „златном добу“ мајданпечког рудника пролазио је сваком стопом рударских путева, вредно бележио сваку тону ископина, радовао се рекордима, добром садржају метала у руди, резултатима који и будућим генерацијама дају реалну могућност да раде у овом руднику.

Да ли због тешких услова рада или пословичне рударске солидарности, ми, рудари још увек се као деца радујемо сваком новом успеху, сваком новом радном подвигу и у бројним приликама, како лепим тако и изузетно тешким, показујемо колико нам је стало до рудника, али и колико смо једни другима важни – каже Репеџић.
Можда баш зато није желео да напусти рудник ни када је било најтеже, када је претња затварања многе навела да срећу потраже на неком другом месту. Дубоко верује да РБМ омогућава и генерацијама које долазе да ту планирају будућност, а свакодневним ангажовањем показује да у рударењу нема неважних и мало важних послова. Зато се са колегама труди да се, упоредо са што бољим производним резултатима, ваљано уради и све друго што је од значаја за планско, развојно проширење површинског копа. Да се изгради нова деоница магистралног пута, измести далековод, телекомуникационо чвориште, да се и трећи пут Малом Пеку помери корито, да се језеро на “Јужном ревиру” убрзано одводњавања, а нова рудна тела раскривају.
Изузетно је када се ради у средини где су добри односи међу људима, када се рударска солидарност и хуманост негује како су нас училе претходне генерације и рука добродошлице и ослонац заједништва пружи и онима који тек прве дане и ноћи проводе на површинском копу – наглашава Горан: – Наша је обавеза да и новопридошлим радницима пружимо подршку док стасавају у снагу која ће Руднику бакра Мајданпек гарантовати светлију будућност, бољу од садашњости натопљене знојем генерација које РБМ доживљавају као своју кућу.
У свему што ради Горан Репеџић је поносан што може да рачуна на снажну подршку и разумевање породице, супруге Светлане и деце, успешних студената, Филипа и Марије.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Награде и признања

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…