Почетак Награде и признања Стевановић уручио захвалнице за допринос изградњи нове топионице

Стевановић уручио захвалнице за допринос изградњи нове топионице

8 друго читање
0
0
1,016

 Историјски технолошки искорак “Бора”

 

Н. Стевановић: Са вама сам „трчао последњих 100 метара“ овог великог пројекта и знам колико је било тешко и напорно. – Б. Спасковски: Уважена господо из топионице – другови, пријатељи, радници, техничари, инжењери – успели смо да урадимо нешто што 100 година нико није ни помишљао да се може урадити, савладали сте изузетно тешку и компликовану технологију. – Б. Ивковић: Захваљујући вама и Благоју Спасковском Србија је новом топионицом и фабриком супорне киселине искорачила седам миља у технолошком знању

Стевановић уручио захвалнице за допринос изградњи нове топионицеРТБ. – Председник Управног одбора РТБ Бор Групе Немања Стевановић уручио је на данашњој седници најзаслужнијим појединцима захвалнице за допринос изградњи нове топионице и фабрике супорне киселине у Бору. Одлуку о додели ових признања, које прати и новчана награда од 50.000 динара, највиши орган управљања РТБ-а Бор донео је крајем прошле године, а у складу с њом награђено је 14-оро кандидата који су претходно прошли комисијску верификацију.
Стевановић уручио захвалнице за допринос изградњи нове топионицеТо су: Драган Анђеловић, машински техничар из РББ-а (Јама); Ненад Грујић, машински техничар из ТИР-а; Јовица Здравковић, електротехничар (ТИР); Саша Антонијевић, бравар-крановођа (ТИР); Бојан Максимовић, дипл. инж. електротехнике (ТИР); Зоран Илијевски, машински техничар (ТИР); Дејан Несторовић, машински техничар (ТИР); дипл. инж. елетротехнике Мирко Грчић, саветник генералног директора РТБ-а за послове електромашинског одржавања; Мирјана Антић, заменик генералног директора за економска питања; проф. Бранислав Ивковић, руководилац надзорног органа; директор пројекта Драган Маринковић; директор Топионице и рафинације Бобан Тодоровић, генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски и Немања Стевановић, председник Управног одбора РТБ Бор Групе.
Пре доделе овог престижног признања Стевановић се захвалио запосленима у РТБ-у, а нарочито професору Ивковићу на огромној помоћи у реализацији овог, како рече, историјског пројекта, не само за овај регион, већ и целу Републику: Стевановић уручио захвалнице за допринос изградњи нове топионицеУ своје и у име Управног одбора бескрајно хвала – казао је предесдник УО. – Пошто сам са вама „трчао последњих 100 метара“ овог пројекта знам колико је било тешко и напорно. Зато бих се још једном посебно захвалио генералном директору Благоју Спасковском на огромном труду да се заврши овај велики посао. Последњих шест месеци завршетка топионице он је живео на градилишту! Захваљујем и Драгану Маринковићу који је неколико година провео на имплементацији овог пројекта.
Стевановић уручио захвалнице за допринос изградњи нове топионицеЗахваљујући на признању, видно дирнут, Спасковски је казао: – Колокогод да ми је година, у овом тренутку осећам трему и велико узбуђење равно ономе када сам добио прво дете. Нова топионица је моје треће дете! И ваше, наравно! Једна је ствар да смо успели да урадимо нешто што 100 година нико није ни помишљао да се може урадити. Друга је да смо имали одличан амбијент да се на једном месту нађе добра, паметна Влада и премијер Вучић помогне у последњем тренутку… Трећа ствар је што је УО, и сам председник Немања Стевановић, био расположен да све то прати и да сваког јутра обавештавамо премијера. Четврто је да сте сви ви из менаџмента и извршних функција били, од почетка до краја, у таквом расположењу да се створи ово не само српско, већ европско чудо. Пето је да смо добили добар, прави надзорни орган какав је Грађевински факултет у Београду, школа високог ранга са референтним стручњацима. Срећа је да је на челу био проф. др Ивковић који управо предаје предмет пројектовање и изградња. Важно је и што нас је све служило здравље да изгурамо стварно тежак задатак и велики пројекат. А, оно најважније је да сте ви, уважена господо из топионице – другови, пријатељи, радници, техничари, инжењери – успели да савладате технологију која је изузетно тешка и компликована. Драго ми је да сте данас у сали са мном. Ова Захвалница је папир непроцењиве вредности, њоме ће се поносити ваши наследници. Велико вам хвала!
Стевановић уручио захвалнице за допринос изградњи нове топионицеПрисутнима се обратио и проф. Ивковић истичући да сви у Србији знају да је вредност РТБ-а Бор, пре свега, у огромним резервама руда злата и бакра. Међутим, он је хтео да истакне да је изградња оваквог једног постројења донела огроман технолошки, стручни и научни напредак:
Кад бисмо поредили стару и нову топионицу – казао је – то је отприлике као кад бисмо поредили авион браће Рајх и најновији „ербас 330“ који је пре неколико дана слетео на сурчински аеродром. То значи да је Србија, захваљујући вама, новој топионици и новој фабрици супорне киселине, искорачила седам миља у технолошком знању. И, што је најважније, урадили сте то ви из Бора предвођени Благојем Спасковским и то у најгорем периоду, у периоду отклањања недостатака, када је дезертирао СНЦ Лавалин. Ви сте на својим леђима понели потпуно нов технолошки процес и оставрујете не само производњу која је уговором дефинисана, него је пребацујете за 20 и више одсто. И ту заиста, свима вама из РТБ-а Бор честитам, теби Благоје који водиш свој тим – посебно, а ја сам поносан што је Грађевински факултет Универзитета у Београду био у прилици да учествује у оваквом пројекту који није српског, већ европског, па межемо рећи и светског значаја.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Награде и признања

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…