Почетак Награде и признања „Стилкон“ најбоља подизвођачка фирма у октобру на пројекту нова топионица

„Стилкон“ најбоља подизвођачка фирма у октобру на пројекту нова топионица

3 друго читање
0
0
843

„Ово није обичан објекат“

 

Досад смо претежно радили засебне објекте и конструкције, док се овде сви објекти надовезују један на други, тако да је било тешкоћа. Међутим, увек се нашло решење за све да се заврши онако како ваља и како је предвиђено пројектом – наглашава Ивица Јаневски, директор монтаже у „Стилкону“
"Стилкон" најбоља подизвођачка фирма у октобру на пројекту нова топионицаРТБ. – „Стилкон“ Д.О.О.Л. из Куманова (Македонија) проглашен је за најбољу подизвођачку фирму у октобру на пројекту реконструкције топионице и изградње фабрике сумпорне киселине у Рударско-топионичарском басену Бор. У личној карти ове компаније, чијег смо власника Холанђанина Richarda Lieversta, такође, затекли на градилишту нове топионице, пише да се бави радионичком израдом и монтажом челичне конструкције. На списку њених делатности су и дорада, односно оплемењивање, конфекционирање и монтажа арматуре за бетонирање, као и израда бетонских подова за хале и веће објекте.
Децембра 2012. стигли су и на градилиште нове топионице, где је присутно, у просеку, 37 радника „Стилкона“. За непуне две године они су произвели (у Куманову) и овде монтирали око 2.900 тона челичне конструкције за нову топионицу и фабрику сумпорне киселине. "Стилкон" најбоља подизвођачка фирма у октобру на пројекту нова топионицаУ сумпорној су то претежно стубови (решеткасти, угаони) који „носе“ опрему, док су у топионици радили носећу челичну конструкцију висине од 16 до 45 метара. Како је објаснио Ивица Јаневски, директор монтаже у “ Стилкону“, остала је незавршена област 4000 (објекат код конверторске хале) – да се монтира 106 тона и још једна конструкција од 27 тона преко крова конверторске хале, као и неки ситнији детаљи – дорада ограде, поправка фарбе…
– Уколико правимо поређење са нашим досадашњим пословима, овај је специфичнији по много чему. Најпре су услови специфични, јер овај металуршки агрегат није као обичан објекат независан од других. Досад смо претежно радили засебне објекте и конструкције, док се овде сви објекти надовезују један на други, тако да је било тешкоћа. Међутим, увек се нашло решење за све да се заврши онако како ваља и како је предвиђено пројектом. За разлику од других, ови објекти су и много веће висине у односу на „нормалне“ производне хале које смо монтирали. Сви овдашњи објекти су од 22 метра до 35 метара, само топионица достиже 45 метара – истиче Јаневски.
"Стилкон" најбоља подизвођачка фирма у октобру на пројекту нова топионицаГосподин Lieversta је додао да су, осим богате опреме (компјутеризоване ЦНЦ машине), највећа вредност „Стилкона“ стручни и искусни радници. Пре Бора у Македонији су завршили два објекта (израда и монтажа челичне конструкције и комплетно облагање панелима) америчких фирми „Џонсон мети“ и „Џонсон контрол“ у бесцаринској зони, „Кемета“, когенеративну термоелектрану (ради на плин, а производи топлу воду и електричну енергију) у Скопљу, торњеве за мобилне оператере, мост у Грчкој, док тренутно у Суботици граде зграду једне компаније за прераду рибе.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Награде и признања

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…