Почетак Награде и признања Свечано уручене награде „Капетан Миша Анастасијевић“

Свечано уручене награде „Капетан Миша Анастасијевић“

14 друго читање
1
0
1,368

Они су благо Србије – пример који треба следити

Међу добитницима признања из РТБ-а су: Благоје Спасковски (лидер укупног привредног и друштвеног амбијента у региону), Драган Маринковић (најбољи менаџер у региону), Јелена Ђурић (за допринос развоју РБМ-а), Предузеће „Пометон ТИР“ (за значајне извозне резултате у региону), Горица Тончев Василић (најбољи пи-ар у региону) и лист „Колектив“ (за традицију и допринос очувању историје Бора и Тимочке крајине)
У Бору свечано уручене награде „Капетан Миша Анастасијевић“БОР
. – Признања „Капетан Миша Анастасијевић“, која заједнички додељују Агенција „Медиа Инвент“ из Новог Сада и Новосадски и Београдски универзит уз помоћ привредних комора Србије и локалних самоуправа, свечано су уручена 18. марта у Бору појединцима, предузећима и установама са подручја које покрива Регионална привредна комора Зајечар.

Благоје Спасковски
Рад посвећен Бору и РТБ-у
У Бору свечано уручене награде „Капетан Миша Анастасијевић“Награду „Капетан Миша Анастасијевић“ за лидера укупног привредног и друштвеног развоја у региону добио је генерални директор Рударско-топионичарског басена Бор Благоје Спасковски, дипломирани инжењер рударства.
На чело Басена Бор Благоје Спасковски је дошао 2009. године. Одмах оживљава производњу и за годину дана је удвостручује, па Рударско-топионичарски басен од губиташа постаје профитабилна компанија. Наредних година, под руководством Благоја Спасковског, у комбинату бакра се изводе велики и важни пројекти, а круна свега је изградња нове топионице и фабрике сумпорне киселине.
За рад посвећен Бору и Рударско-топионичарском басену од 1972. године добитник је Прве награде Привредне коморе Србије за постигнуте резултате у пословању, Октобарске награде града Бора, награде „Инжењер Шистек“ за допринос развоју РТБ-а Бор и три награде „Капетан Миша Анастасијевић“.
У оквиру акције „Пут ка врху“, добитницима који у својим областима иду укорак са светом – уручени су плакета и златник са ликом познатог српског трговца и добротвора Мише Анастасијевића из 19. века, уметнички рад Љубише Манчића, академског вајара из Београда.
Признање „Капетан Миша Анастасијевић“ (плакета и златник) добили су: Благоје Спасковски, генерални директор РТБ Бор (лидер укупног привредног и друштвеног амбијента региона), Нилс Рагнар Камсваг, амбасадор Норвешке (за развој пријатељских и привредних веза народа Србије и Норвешке),
Драган Маринковић
За чисто борско небо
У Бору свечано уручене награде „Капетан Миша Анастасијевић“Дипломираном машинском инжењеру Драгану Маринковићу, директору пројекта реконструкције топионице и изградње нове фабрике сумпорне киселине, поверен је 2010. године задатак какав се у животу једном добија. Прихватио је изазов и ових дана доказао да је најбољи менаџер. Са тридесеточланом екипом басенских инжењера разних струка, којом је руководио, стигао је до циља – до нове топионице и фабрике сумпорне киселине РТБ-а Бор.
Његов посао био је да координира рад великог броја страних и домаћих компанија које су радиле на великом еколошком и економском пројекту, да усклађује активности и термин-планове, да сарађује са државним органима ради добијања бројних дозвола и сагласности… Четири године, готово без дана одмора, бдио је над цртежима и шемама, темељима и скелама, крановима и роковима. Са изливеном првом анодом из нове флеш-пећи борско небо опет ће бити чисто.
Драган Маринковић је добитник и највећег басенског признања – награде “Инжењер Шистек”.
Живојин Болботиновић, власник „Текијанка“ д.о.о. Кладово (најбољи привредник Тимочке крајине), Општина Бор, председник Живорад Петровић (најбољи развојни потенцијали у региону), Драган Маринковић, директор Пројекта реконструкције топионице и изградње фабрике сумпорне киселине (најбољи менаџер у региону), Карменка Бабић, директор „Ђердап услуге“ АД (нај жена у бизнису), Зајечарска пивара, компанија „Хеинекен“ (најбољи бренд „зајечарско“),
Горица Тончев Василић
Најбољи ПР
У Бору свечано уручене награде „Капетан Миша Анастасијевић“Горица Тончев Василић, руководилац Службе за информисање Рударско-топионичарског басена Бор, као ПР пет година брине о имиџу Басена и свој посао ради квалитетно, одговорно и високо професионално. То потврђује и податак да је само током прошле године РТБ више од три хиљаде пута поменут у медијима, највише поводом изградње нове топионице и фабрике сумпорне киселине, највећег економског и еколошког пројекта на Балкану.
Горица Тончев Василић, руководилац Службе за односе са јавношћу РТБ-а Бор (најбољи пи-ар у региону), ФПМ „Агромеханика АД“ Бољевац (најбоље предузеће у региону), др Небојша Марјановић, председник Општине Бољевац (најбољи домаћин у региону), Јелена Ђурић, управница флотације Рудника бакра Мајданпек (за допринос развоју Рудника бакра Мајданпек), Предузеће „Пометон Тир“ д.о.о. Бор (за значајне извозне резултате у региону), Сека Вануцић, село Горњане, општина Бор (најбољи аграр), Фабрика мерних трансформатора (ФМТ) АД Зајечар (за корпоративну одговорност), Штампарија „Графомед“ д.о.о Бор (најбоље мало предузеће у региону), Нели Ђорђевић, директор ЈП „Дирекција за планирање и изградњу“ Бољевац (за допринос развоју предузетничког стваралаштва),
Јелена Ђурић
Допринос развоју РБМ-а
У Бору свечано уручене награде „Капетан Миша Анастасијевић“Дипломирани инжењер рударства Јелена Ђурић прва је жена управник једног погона у Руднику бакра Мајданпек.
Захваљујући одличним организаторским способностима, одговорности у обављању свакодневних обавеза и отворености за техничко-технолошка унапређења производног процеса и иновације, Јелена Ђурић је добила највеће признање које РТБ додељује за допринос развоју компаније – награду „Инжењер Шистек“. То ју је, осим неспорних радних способности и врлина, номиновало и за признање “Капетан Миша Анастасијевић” за допринос развоју Рудника бакра Мајданпек.
Технички факултет Бор Универзитета у Београду (за запажене резултате у образовању и васпитању младих), др Бранка Баџа, педијатар у Општој болници Бор (за изузетан квалитет у лечењу деце), Мессер техногас АД, Кисикана Бор (за пословност и примену међународних стандарда) и “Колектив“, лист Рударско-топионичарског басена Бор (за традицију и допринос очувању историје Бора и Тимочке крајине).
Пометон ТИР – Бор
Најбољи извозник
У Бору свечано уручене награде „Капетан Миша Анастасијевић“Пометон ТИР је мешовито италијанско-српско предузеће за производњу бакарног праха. Већ пету годину ово мало предузеће (запошљава 34 радника) остварује добре пословне резултате и даје квалитетан производ уз минималне трошкове. Успешност му обезбеђује квалитет бакарног праха који се готово сав извози преко већинског власника. Робу испоручују бројним водећим произвођачима делова и опреме широм света.
Пометон ТИР је, према подацима Регионалне привредне коморе Зајечар, један од најзначајних извозника са подручја борског и зајечарског округа и зато је агенција Медиа Инвент одлучила да му ове године додели признање „Најбољи извозник у региону“. Признање је примио Чедомир Думитрашковић, директор Пометон ТИР-а
Награду „Капетан Миша Анастасијевић“ добитницима у Бору свечано су уручили песник Перо Зубац (који је надахнуто говорио о Капетану Миши Анастасијевићу и његовој посвећености раду, задужбинарству и отаџбини) и Мирослав Кнежевић, начелник Борског управног округа.
У име награђених, а по овлашћењу награђеног Благоја Спасковског који оправдано није могао да присуствује уручењу награда, захвалио се професор др Бранислав Ивковић, који је вршио надзор над пројектом изградње нове топионице и фабрике сумпорне киселине:
„Колектив“
Колевка борског информисања
У Бору свечано уручене награде „Капетан Миша Анастасијевић“„Колектив“, пословно гласило Рударско-топионичарског басена Бор, најстарије су привредне новине у земљи. Шездесет седам година пише о рударима и геолозима, о топионичарима и електролизерима, о ударницима и инжењерима – о српском бакру, сребру и злату. Већ шездесет осаму годину професионално, камером и пером, са мером, прати сваки корак – и слаб и јак – једне од највећих српских компанија. Бележи живот Борана и Мајданпечана, подсећа на старо, али стреми ка новом и сликом и словом. То је „Колектив“, лист РТБ-а Бор, колевка борског информисања, који је стигао до свог 2256. броја. Награду је примио Љубиша Алексић, главни и одговорни уредник „Колектива“.
Организатори доделе награде „Капетан Миша Анастасијевић“ препознали су да постоје људи, колективи и институције који су благо Србије. Квалитетни, образовани и вредни људи, који стварају нове вредности и својом енергијом и радом подижу Србију, јесу пример који треба следити – рекао је Бранислав Ивковић у име награђених и нагласио да је добитник награде Благоје Спасковски оправдано одсутан „јер се и сада бори за будућност Србије настојећи да обезбеди отварање нова три рудника и тако обезбеди довољно квалитетног концентрата за рад нове топионице“.
Сви добитници награде „Капетан Миша Анастасијевић“ са подручја Регионалне привредне коморе Зајечар, као и добитници из осталих региона, равноправно конкуришу за исту награду на нивоу Србије, која ће бити додељена 7. априла на свечаности у Матици српској у Новом Саду.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Награде и признања

Један коментар

 1. Branislav Mihajlović

  19. марта 2015. у 08:55

  Želim da poručim laureatima iz RTB Bor na čelu sa „liderom ukupnog privrednog i društvenog ambijenta u regionu“ da vas nikakvo naručeno priznanje ne može abolirati od odgovornosti za najveću promašenu investiciju u novijoj istoriji Srbije.
  I da vas ponovo zamolim da prestanete da privatizujete list „Kolektiv“ za privatne interese generalnog direktora, njegovoih saradnika i vas novinara zaposlenih u njemu, već da najzad krenete sa objektivnim informisanjem radnika i građanstva, za šta ste plaćeni.
  Za početak biste mogli, na primer, da objavite zašto i kako je došlo do požara trafo-stanice u borskoj flotaciji, kolika je šteta i koje su posledice.
  A posle toga biste mogli, na primer, da napravite jednu reprospektivu realizacije Biznis plana u zadnjih četiri godine.
  I na kraju biste mogli da objavite i poneki članak ili intervju eminentnih stručnjaka koji nisu u menadžmentu RTB Bor, da radnici čuju i drugu stranu. Evo, na primer, ja sam spreman da komentarišem Plan poslovanja RTB Bor za 2015. god.

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…