Почетак Корпоративна одговорност Туризам Жичаром „седлају“ планину

Жичаром „седлају“ планину

6 друго читање
0
0
1,693
Усред лета Црни врх се спрема за скијаше
Усред лета Црни врх се спрема за скијаше
Усред лета Црни врх се спрема за скијаше
Ако има таквих који после овог пакленог лета не желе кишу, онда су то градитељи жичаре на Црном врху. С обзиром на то по каквим врлетима раде, нашли би се на великим мукама, а готово су пред циљем. Мада је део послова на крчењу прилазних путева, трасе за жичару и нове скијашке стазе обављен прошле године механизацијом РТБ-а (донација), а радници ЈП Туристички центар сада поново уклањају последице ерозије, жбуње и младо растиње, оно што је урађено од првог августа ове године вредно је похвале и упорности да се заврши до почетка скијашке сезоне. Због тога упоредо са грађевинским (Енергопројект), репаратурним и монтерским радовима (АТБ ФОД), Општина увелико разрешава имовинско-правне односе са „Србијашумама“.
Тако ће некада омиљено скијалиште Борана ову зиму дочекати са (постојећим) ски-лифтом (од хотела „Јелен-Хајат“ до метеоролошке станице) и новом жичаром од споменика поред пута Бор-Жагубица, такође, до метеоролошке станице. Пошто су окретне станице на самом врху планине, на платоу поред Метеоролошке станице – са које пуца видик на све четири стране света – скијаши ће имати на располагању две стазе. Нову, поред жичаре, дугу око 1.500 м, која се гради за оне смелије, јер има заиста стрме деонице, и другу „питомију“ дуж ски-лифта према недовршеном хотелском компексу „Јелен-Хајат“, дужине око 800 м. Она је погоднија за почетнике и децу. Нова жичара биће одлична зимска, а и летња допуна управо обновљеном хотелу „Језеро“ на Борском језеру. Са Јовицом Анђеловићем из РТБ-а Бор, који координира ове радове, прошли смо (11. августа) целом трасом нове жичаре од погонске станице код споменика (на 737 м н.в.) до окретне станице на врху планине (1.040 м) и успут сазнали:
Јовица Анђеловић на градилишту
Јовица Анђеловић на градилишту
-Жичара је дуга 1.330 м и њоме се савладава висинска разлика од око 320 м – објаснио је Анђеловић. – Биће постављена на 14 стубова (плус погонска и окретна станица) од којих је половина већ монтирана, а за све остале грађевинске араматуре су већ на местима, копају се и бетонирају темељи у које иде од 10 до 17 „кубика“ бетона. Жичара ће имати 169 седишта (на растојању од око 15 м), раднускијашку брзину од 2,5 м у секунди и тзв. летњу – туристичку брзину од од 1,67 м/с. Са првом брзином жичара може да превезе 1.200 скијаша на сат, а са другом око 800 излетника – љубитеља планина, дивних букових шума, лековитог биља, дивљих јагода…
Подсетимо да су овај објекат донирала Скијалишта Србије са Копаоника. Демонтажу и транспорт опреме (опет као донацију) обавио је АТБ ФОД, а монтажне и електрорадове, које такође изводи ФОД, финансира РТБ Бор са 250.000 евра, што је највећа донација Општини. И грађевински радови (вредни 125.000 евра) донација су Енергопројекта. План је да сви темељи и монтажа стубова са погонском и окретном станицом буду готови до првог септембра, да би до његове половине уследила монтажа челичног ужета и седишта, а потом технички пријем, пробни рад и последње припреме за зимску сезону.
Подсетимо да су скијаши прошле зиме могли да се окрепе у Планинарском дому подно ски-лифта, али да ће и поред погонске станице нове жичаре Општина уредити кафић сличне намене.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Туризам

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…