Почетак Корпоративна одговорност Туризам Бор оправдао епитет града отвореног срца

Бор оправдао епитет града отвореног срца

2 друго читање
0
0
881

Странци одушевљени гостопримством

 

Овогодишње Европско првенство у снукеру памтиће не само они који су Бор напустили као победници, већ сви играчи, судије, званичници и поборници овог спорта из 30-ак европских земаља. – У паузама такмичења Ирци уживали у зајечарском пиву, Британци играли српско коло, Немци наручивали сарму, а Шкоти се радовали снегу. – Гост тренера немачке репрезентације изгубио 400 евра у борском ресторану, а власник Бобан Николић му их вратио без размишљања
Бор оправдао епитет града отвореног срцаБОР
. – Европско првенство у снукеру памтиће не само они који су Бор напустили као победници, већ сви учесници: Немци, Пољаци, Хрвати, Велшани, Ирци, Израелци, Руси, Шкоти… Сви редом били су одушевљени на првом месту смештајем, особљем и услугом у хотелу, потом српским менталитетом, храном, природом. Играчи, судије, званичници и, уопште, поборници снукера – а било их је више од 200 из 30-ак земаља Европе – дуго ће, кажу, препричавати пријатељима шта су све видели и доживели у Бору током десетодневног боравка у хотелу „Језеро“ на Борском језеру.
Бор оправдао епитет града отвореног срцаБорани се, углавном, нису обрукали као домаћини. Штавише, били су пријатно изненађење на сваком кораку. Њихова срдачност и гостпримљивост урамиле су слику о Бору коју су странци понели одавде. Додали су јој, сасвим сигурно, и личне боје, али у веселим тоновима. Шкоти су се, рецимо, највише обрадовали снегу, Немци домаћој сарми, Британци су играли српско коло, Ирци уживали у зајечарском пиву, а сви заједно научили су и понеку српску реч. Не псовку, него поздраве. Гледали су скупа и фудбалске мечеве Србије против Хрватске и Шкотске, навијали и прослављали до дубоко у ноћ. Одушевљени су били градом, околином Борског језера, јамским „кафићем“, Лазаревом пећином.
Бор оправдао епитет града отвореног срцаИпак, један Немац вратиће се у родни Хамбург са врло аутентичном и, за њега, невероватном причом коју је, пре него што се одјавио из хотела и отпутовао, поделио малтене са свима. Као гост тренера немачке репрезентације, а не ватрени навијач, он је често долазио у Бор, обилазио ресторане, кафиће, разгледао град. Тренер му је, кад год је имао времена, правио друштво. Тако је било и када су одлучили да ручају у ресторану „Код Француза“. У ком тренутку му је и како испао новац из џепа, то гост из Хамбурга не зна, углавном када се са пријатељем вратио у хотел, схватио је да је негде успут изгубио 400 евра.
Како то уме да бива у земљи Србији, новчанице које су завршиле испод стола нашао је власник ресторана и одмах позвао број са визит-карте коју су му гости оставили. – Немац није могао да верује да ће му новац бити враћен. Једноставно, каже, то није могао ни да сања. Сав срећан је ишао од једног до другог и свима на које је наишао причао о томе као о неком чуду. Цео хотел је у року од пола сата знао шта му се десило – рекла нам је Данијела Николић, менаџерка хотела „Језеро“. Причу нам је потврдио и Бобан Николић, газда „Француза“. – Ма, није то ништа спектакуларно, новац који сам нашао није мој и не треба ми. Срећа није у парама, нарочито не туђим – кратко је прокоментарисао Николић.
Као домаћини и суорганизатори овог такмичења, које се први пут одржавало у Србији, РТБ Бор и хотел „Језеро“ на Борском језеру, били су у прилици да организаторске и смештајне капацитете подреде овом великом такмичењу како ради популаризације снукера у Србији тако и због промоције овог дела Србије, града Бора и туристичких потенцијала његове околине.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Туризам

Оставите одговор

Погледајте и

Отворена изложба фотографија “Зелени хоризонти: Уметност одрживог рударства у Србија Зиђин Копер”

Јавности представљени најзначајнији еколошки пројекти у Бору и Мајданпеку Иако је посао у …