Почетак Корпоративна одговорност За лепши Бор Канадска ЕДЦ банка и независни инжењери из Америке похвалили екологију у РТБ-у

Канадска ЕДЦ банка и независни инжењери из Америке похвалили екологију у РТБ-у

6 друго читање
0
0
1,314

 Нова топионица видно побољшала квалитет ваздуха у Бору

Задовољни смо што видимо велико унапређење квалитета ваздуха јер је то био и примарни разлог што смо се укључили у пројекат, казао је представник ЕДЦ банке Најџел Селиг. – Имплементација пројекта нове топионице, за чију је изградњу канадска банка „Бору“ одобрила кредит, иде у добром правцу. – Представницима ЕДЦ банке и независним инжењерима предочена могућност арбитраже и захтева за накнаду штете од канадског „СНЦ Лавалина“ због пожара у тек изграђеној фабрици сумпорне киселине. – РТБ уредно отплаћује робни кредит узет за изградњу нове топионице и фабрике сумпорне киселине у Бору и досад је измирено 44,5 милиона долара и 23,6 милиона евра
РТБ
. – Представници канадске ЕДЦ банке, која је РТБ-у Бор одобрила робни кредит за изградњу нове топионице и фабрике сумпорне киселине, посетили су данас борску компанију и у разговору са менаџментом истакли задовољство чињеницом да је квалитет ваздуха у Бору видно побољшан. То је, како је рекао представник ЕДЦ-а Најџел Селиг, био примарни разлог да канадска извозно-развојна банка финансијски подржи изградњу нових металуршких постројења.
Састанку са менаџментом борске компаније, руководством Топионице и Сумпорне, представницима надзорног органа над пројектом нове топионице, присуствовали су и амерички независни инжењери Ерик Партелпог и Тери Браун, експерти које је ЕДЦ банка раније ангажовала ради провере оправданости уложених средстава у изградњу нове металуршке линије.
Овде смо да видимо како постројење ради и да сагледамо еколошки, друштвени и технолошки аспект пројекта и његовог утицаја на околину. То је оно чиме се колеге Ерик и Тери, такође, баве. Задовољни смо што видимо велико унапређење квалитета ваздуха јер то је, као што знате, био и примарни разлог што смо се укључили у пројекат. Зато нам је веома драго што његова имплементација иде у добром правцу – казао је Најџел.
Према оцени двојице експерата из Америке, Ерика Партелпога и Терија Брауна, стање свих погона у новим металуршким погонима које су обишли дан раније сасвим је добро и има прогреса у односу на њихову последњу посету. Тери Браун, задужен за област заштите животне средине, истакао је да га посебно радује чињеница што су запослени који брину о безбедности на раду и екологији променили ставове набоље. – Управљање опасним отпадом сада је, у односу на нашу последњу посету, знатно побољшано – нагласио је Браун.
Захваљујући на позитивној оцени, генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски посебно је нагласио добру сарадњу са независним инжењерима из Америке. Од њих смо, како је рекао, увек добијали корисне савете који су нам послужили да побољшамо и еколошку и економску компоненту пројекта нове топионице.
Уз ситне примедбе, које из објективних разлога нисмо могли да отклонимо раније, констатовали смо да је све на задовољавајућем нивоу и да морамо да наставимо сарадњу са независним инжењерима. Технологија је уходана, а небо је данас чисто захваљујући стручним и радним људима из Топионице, менаџменту РТБ-а Бор и надзорном органу пројекта. Ваздух у Бору данас је чист због воље свих учесника да екологија буде као пре сто година – казао је Спасковски.
Представницима ЕДЦ банке и независним инжењерима на састанку је предочена и могућност арбитраже са канадским „СНЦ Лавалином“ јер се, како се чуло, у разговорима о ревизији пројекта са техничко-технолошког, еколошког и економског аспекта не може пренебрећи чињеница да се у тек изграђеној фабрици сумпорне киселине 2015. године десио пожар. Он је нанео огромну штету и оставио велике последице по рад РТБ-а Бор. Те последице се и дан-данас осећају захваљујући непрофесионалном понашању „СНЦ Лавалина“, канадске фирме која је била главни носилац посла.
То су објективни разлози које помиње Спасковски и Грађевински факултет у Београду ће до краја овог месеца сачинити анализу која треба да покаже да ли се исплати арбитража у Паризу и захтев за накнаду штете од канадског „СНЦ Лавалина“ због пожара у фабрици сумпорне киселине. Материјал је у припреми и биће претходно анализиран на радној групи Владе Републике Србије, па као надзорни орган над пројектом који сте ви кредитирали, сматрамо да морате с тим бити упознати – истакао је у име надзора над пројектом професор Бранислав Ивковић.
Рударско-топионичарски басен Бор уредно отплаћује робни кредит узет за изградњу нове топионице и фабрике сумпорне киселине у Бору и ЕДЦ банци у дан измирује немалу рату. Ануитети се плаћају на свака три месеца, а фактура за плаћање у јуну већ је примљена. Кредит од 101.250.000 долара и 55 милиона евра РТБ Бор ће отплаћивати до јуна 2020. године, а досад је измирено 44,5 милиона долара и 23,6 милиона евра.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова За лепши Бор

Оставите одговор

Погледајте и

Отворена изложба фотографија “Зелени хоризонти: Уметност одрживог рударства у Србија Зиђин Копер”

Јавности представљени најзначајнији еколошки пројекти у Бору и Мајданпеку Иако је посао у …