Почетак Блог Отворено писмо инг. Боже Богдановића директору РТБ-а

Отворено писмо инг. Боже Богдановића директору РТБ-а

17 друго читање
3
0
1,467

Поштовани господине Спасковски

 

Шестог августа је пуштен у рад реновирани хотел „Језеро“ на Борском језеру. Присуствовао сам и ја, као члан Савета за металургију. Г. Дачић, предс. Владе Србије је, поред осталог, рекао две важне чињенице, које ћу навести. Прва је да су ранији генерални директори РТБ-а имали ситан корак, „а, када директори имају ситан корак, онда предузеће не напредује, вец назадује“. Рекао је да г. Спасковски има крупан корак, и да се то види. И у РТБ-у, и у граду. Даље, да су пре 10-ак година у Мајданпеку нудили нове трособне станове за неколико хиљада марака, због проширених прича о затварању РТБ-а. „Тамо где се затварају рудници, тамо се и град затвара. Ми, из Владе Србије, то никада нећемо дозволити“. Даље је напоменуо да је сада цена станова у Мајданпеку пет пута већа, јер град има перспективу.
Рад РТБ-а у последњих 40-ак година можемо поделити у неколико раздобља. Процват РТБ-а и Тимочке крајине 70-их и 80-их година, 25.000 запослених, 15-ак нових већих и мањих фабрика (укључујући и погрешне инвестиције), други у СФРЈ (после Марибора) по стандарду грађана, неколико хиљада нових станова итд. РТБ је пре почетка санкција производио око 160.000 тона бакра и скоро сви погони широм Србије су радили пуним капацитетом. У време санкција РТБ је радио са пола капацитета, па је производња постепено смањивана, од 100.000 тона на почетку санкција на 45.000 тона (2.000 године). РТБ није плаћао електричну енергију, горива, разне доприносе, остао је дужан испоручиоцима концентрата. Привилеговани приватници су се нагло обогатили тргујући са РТБ-ом. Црн период, дао Бог да се никада висе не поврати.
Вец Седмог октобра 2.000 године ДОС-ов Штрајкачки одбор је извршио смену постојећих кадрова у РТБ-у и Институту и поставио своје кадрове. Проф. црне металургије др Властимир Трујић постао је дир. Института за бакар?! По политичкој линији, као члан ГО ДС у Београду. Неки манипулант великог калибра поставио је нестручног човека за дир. Института, са веома јасним циљем: Што пре затворити РТБ (за њиме и Институт), а затворени РТБ распродати „за шаку долара“ међународној и домаћој мафији. Све раднике у Бору и Мајданпеку отпустити.
Неки злонамерни Борани, почевши од проф. Трујића, убедили су предс. Владе др Ђинђића, ресорне министре и њихове помоћнике „да у руди нема бакра“. Др Ђинђић је пет пута био у Бору после Петог октобра. У препуној сали Музичке школе др Ђинђић је на четвртом гостовању рекао да це затворити РТБ, а рударе и металурге преквалификовати у келнере и столаре. Зато је на последњем петом гостовању у сали Биоскопа говорио у скоро празној сали. Др Ђинђић је лаковерно послушао предлог члана ГО ДС, проф. Факултета и дир. Института за бакар, изгубио углед у Бору, а ускоро и живот, а проф. Трујић је и даље дир. Института?!
У бар сто објављених коментара написао сам да РТБ има осам милиона тона бакра у испитаним рудним резервама (у истражним радовима до краја 80-их година), које сада заједно са племенитим металима вреде 80 милијарди долара, више него свих два милиона станова и кућа у Србији. Последњих месеци у новим геолошким испитивања нашли су још богатију руду, па се претпоставља да РТБ-ово рудно богатство прелази преко 150 милијарди долара.
Поштовани г. Спасковски, много пута сам потенцирао да људи имају право на грешке. Да мале грешке треба опростити, а велике (поготово злонамерне) не. Проф. Трујић је 2001. године намерно направио огромну грешку, која се не сме опростити. Овај његов допис се може оквалификовати као мала грешка – човека са ситним кораком. „Дрма му се столица“, јер његови више нису на власти, па напада друге. Злурадо пише о Вама и инвестицијама у Топионици, а једноставно не зна (као проф. металургије и дир. Института?!) да је ЕУ ограничила емисију сумпор-диоксида и да ће ускоро затворити све топионице у свету, које не могу остварити 97% искоришћења на сумпору. Чак и да не уђемо у ЕУ, постоји сто начина (обуставом кредита Србији, забраном извоза бакра итд.) да нас присиле да зауставимо рад Топионице са постојећом технологијом и уништимо РТБ и цео Борски регион. Проф. Трујић не може оспорити да је изабрана одлична технологија, по којој се већ производи преко пола бакра у свету, али није доказао у свом допису да се то може остварити са дупло мање пара?! Стичем утисак да се он поново залаже за затварање РТБ-а, што се такође третира огромном (неопростивом) грешком). Узгред, по граду се прича да он има бар двадесет пута већу плату од многих инжењера у Институту, који су пре тога радили две деценије у РТБ-у, за разлику од њега који ни све металуршке погоне у РТБ-у не зна да наброји.
Почетком 2005. године Светска банка је званично наредила да се цео РТБ затвори, а да се започну истражни радови у Борској реци. Имам копију те Наредбе, коју су ми преко посредника доставиле кукавице из Генералне дирекције. Нису смели сами да реагују, али су тачно знали да ћу ја реаговати. Мало касније, организована је обустава саобраћаја на аутостради код Параћина. Дао сам, чим смо стигли, интервју за ТВ-Палма из Јагодине, који су емитовали на сваки сат као вест дана, у следећих 24 сата. Кучићи и мачићи прогледају за неколико дана, а наши министри су тек онда „прогледали“?! Више нико од тадашњих и будућих министара није смео ни да спомене реч затварање РТБ-а, па су расписали оба Тендера.
Потписивањем Уговора за куповину нове технологије у Топионици, отклоњена је и последња сумња да ће доћи до затварања РТБ-а. Свака част члановима садашњег Пословодног одбора РТБ-а и онима из Владе, који су им помогли у томе. Веома ми је драго што сам и ја, са неколико стотина објављених коменатара на ту тему, дао свој допринос. Много већи, од бар 90% колега из разних погона РТБ-а.

 

С најискренијим поштовањем.

Божа Богдановић, дипл. инг. у пензији, члан Савета за металургију

Још повезаних текстова
В admin
 • Сви борски топионички димњаци

  Симболи металургије   На мањем димњаку, високом 98 метара, увек су излазили непречишћ…
 • На „крову“ РТБ-а Бор

  Изнад нове топионице, изнад града  Из корпе великог жутог крана и „очи у очи“ са борс…
 • Дубоко доле

  Већ два дана покушавам да напишем текст о посети Јами и не иде. Ствар је у томе што бих же…
Више текстова Блог

3 Коментари

 1. Sladja S

  2. септембра 2012. у 17:15

  Bravo gospodine Bogdanovicu! Zao mi je sto je Vase pismo osvanulo samo na sajtu Kolektiva. Ali, valljda je to normalno u zemlji Srbiji gde vazdan prostor dobijaju sponzoruse, lopovi i siledzije. Mnogi bi imali sta da nauce ili bar da osveze pamcenje uz Vas komentar.

  U Institutu je prisutan cudan tip vladavine: mesavina diktature i robovlasnistva. Vremena se menjaju, samo su Trujic i Bugarin veciti (na zalost ono malo zaposlenih u Institutu). Mozda je doktor Trujic opet nekome plasirao ideju da RTB treba prodati, pare podeliti, a radnike ko. . . Proslo je u Institutu, zasto ne bi u RTB?
  E pa zato sto niko nije lud da ode iz RTB-a, jedinog preduzeca u Srbiji koje uspesno posluje. I sami Trujic i Bugarin traze uhlebljenje u RTBu pa potrosise silan papir pisuci svim bivsim i sadasnjim ministrima kako treba smeniti Sosu, a postaviti njih. Ali, koliko ja znam, ministri ipak idu na lekarski pregled pre stupanja na duznost. Samim tim, ne sumnjam u njihovu uracunljivost i mogucost da u uspesno preduzece dovedu dokazano neuspesne direktore.

 2. Dragan Aleksić

  4. септембра 2012. у 09:08

  Gospodine Bogdanoviću, Vaša skromnost je i Vaša vrlina, ali ja znam koliko je veliki Vaš doprinos na očuvanju RTB-a i ovog grada. Ja Vam se iskreno zahvaljujem, a anonimusi koji kritikuju, uzeli su mnogo više od radnika i RTB-a nego svi mi koji volimo Bor i RTB zajedno.

 3. Slobodan Radulović

  14. септембра 2012. у 16:06

  Poštovana redakcijo,

  U zadnjih mesec dana svedoci smo kampanje lobija Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor, predvođenog članovima na najvišim funkcijama u toj firmi, koji verovatno iz straha od mogućeg bankrota te firme, optužbama protiv direktora RTB Bor za veliku korupciju i bankrot RTB-a Bor, pokušavaju da obezbede alibi i spas za sebe.

  Tim povodom nudim Vam dokumentaciju u elektronskom obliku, koja dokazuje da Institutski lobi čine i podržavaju nemoralne osobe sklone raznim mahinacijama i kršenju zakona radi ličnih koristi. Od njihovih mahinacija navodim sledeće:

  1. Nekažnjeno učešća ili omogućavanje izrade kvazi naučnih projekata institutskog lobija za potrebe RTB-a, kao što su Separacija magnetita, Flotacija molibdena, Kiper B-40, Dve pržionice pirita, Fabrika nikal sulfata, razni neuspešni projekti rekonstrucija u pogonima RTB Bor (naprimer u oblasti boljeg iskorišćenja sumpora i zaštiti životne sredine, kao i prepisivački – falš projekat za potrebe Megaplasta, itd.). Navedeni falš projekti su finansijski ojadili RTB a članovima Institutskog lobija su doneli turistički provod po svetu, veliku svotu deviznih i dinarskih dnevnica, razne novčane nagrade poput Šistekove ili oktobarske, prioritetno rešavanje stambenih problema sa liste kadrovskih stanova itd.
  2. Učešće institutskog lobija u utajama poreza i doprinosa umesto isplata redovnih zarada radnicima Instituta.
  3. Učešće institutskog lobija u isplatama honorare prijateljima i poznanicima menadžmenta Instituta za „falš“ ugovore o delu,
  4. Nekažnjeno učešće institutskog lobija u isplatama apanaže Čedomiru Kneževiću i njegovim prijateljima, po osnovu „rada“ u nepostojećoj firmi za nepostojeće poslove, radi lagodnog života u Beogradu (verovatno Vam je poznato da je Čedomir Knežević od strane institutskog lobija na „mućku“ bio promovisan za predsednika Upravnog odbora RTB-a Bor, gde je svoju funkciju iskoristio da „otkupi“ Fabriku ventila od RTB-a),
  5. Nekažnjeno učešće institutskog lobija u organizaciju sabotaže u rudniku zlata „Blagojev Kamen“, kako bi ga obezvredili pre prodaje strancima.

  Iz navedenog se vidi da su članovi Institutskog lobija svoj radni vek provodili na poslovima od kojih su samo oni imali koristi dok su RTB Bor, Opština Bor i država od njihovoh „rada“ imali samo veliku štetu.

  Navedenu dokumentaciju u elektronskom obliku možete preuzeti sa mog bloga http://www.bokisingl.wordpress.com iz kategorije ARHIVSKA GRAĐA POSLE 5.10.2000. iz članaka objavljenih pod sledećim naslovima:
  4-IZVEŠTAJ O MOBINGU I SINDIKALNOJ ŠIKANI U INSTITUTU ZA BAKAR BOR
  3-FARSE SA UGOVORIMA O DELU
  2-PRAVOSUDNA VLAST 3-POLITIČKO-TUŽILAČKA SPREGA U VEZI KRIVIČNIH PRIJAVA
  3-SUDSKA VLAST 1-SUDOVI 1-OPŠTINSKI SUD BOR 1-KRIVIČNI POSTUPCI 4-PRESUDA ZBOG KRIVIČNOG DELA ZLOUPOTREBE SLUŽBENOG POLOŽAJA
  3-SUDSKA VLAST 1-SUDOVI 1-OPŠTINSKI SUD BOR 1-KRIVIČNI POSTUPCI 3-TUŽBA MULE JUSUFA
  3-SUDSKA VLAST 1-SUDOVI 1-OPŠTINSKI SUD BOR 1-KRIVIČNI POSTUPCI 2-FALSIFIKOVANJE EVIDENCIJE IZ ŠIHTANE KNJIGE
  Izjave u svojstvu svedoka iz zataškane krivične istrage Ki-106/02
  dopis br. 97-18/09 Ministarstvu rudarstva i energetike od 28.09.2001. godine u vezi sabotaže u rudniku zlata „Blagojev Kamen“

  S` poštovanjem,

  Slobodan Radulović

Оставите одговор

Погледајте и

Реакција на неодговорно понашање активиста НВО

СРБИЈА ЗИЂИН КОПЕР. – На планини Старица, на којој компанија Србија Зиђин Копер у ци…