Почетак Актуелно Генерални директор Србија Зиђин Копер Ћу Гуоџу поводом Дана рудара Србије:

Генерални директор Србија Зиђин Копер Ћу Гуоџу поводом Дана рудара Србије:

1 друго читање
0
0
643

„Настављамо да градимо модерно, зелено и одрживо рударско предузеће“

Поводом величанственог празника, Дана рудара Србије, упућујем најискреније честитке запосленима у Србија Зиђин Копер, Србија Зиђин Мајнинг, грађанима Бора и Мајданпека, као и осталима који су запослени у рударској индустрији.

Дубоко поштујем тежак и високоризичан посао рудара и ценим њихов рад и труд. Желим свима да се захвалим и изразим дивљење због залагања у обављању једног од најзахтевнијих послова и истрајности да из месеца у месец повећавамо производњу. Захваљујући рударима, металурзима, флотерима и осталим струкама компанија сваким даном напредује, а са њом и цела српска привреда. Због тога сам поносан на све запослене. Посебно хвала желим да упутим рударима површинског копа „Велики Кривељ“ и спасилачкој чети рудника „Јама“ због њихове изузетне храбрости, пожртвованости и рударске солидарности коју су испољили у ванредним ситуацијама и акцијама спасавања људи и имовине од пожара и поплава.
Будућност рударства је у инвестицијама, отварању нових рудника, а тиме и нових радних места, повећању продуктивности, већој социјалној сигурности и бољим условима рада. Кинеска корпорација је у Србији, односно у Бору и Мајданпеку досад запослила око 8.000 људи, а ако се томе додају и радници који су ангажовани код локалних добављача који компанијама Србија Зиђин Копер и Србија Зиђин Мајнинг пружају улуге и обезбеђују разне материјале, по пројектима Зиђин Групе би у Србији потенцијално могло да буде отворено више од 10.000 радних места. Привредне активности две Зиђинове подружнице у Србији данас доприносе са око 2,5 одсто српском БДП-у.

За пет година Зиђин Група у Србији уложила непуне три милијарде долара

За пет година пословања у Србији инвестиције Зиђин Мајнинг Групе износе 2,95 милијарди америчких долара, што је далеко више од уговореног износа улагања на који се обавезала Споразумом о стратешкој сарадњи са Владом. На име пореза и такси држави је исплаћено укупно 586 милиона долара, док је за социјалне доприносе корпорација издвојила 930 милиона. Друштвену одговорност Зиђин Мајнинг Група доказала је кроз инвестиције и донације у вредности 7,88 милиона долара. Улагањима у инфраструктуру, здравствену заштиту, образовање, културу и спорт значајно је допринела смањењу сиромаштва у локалној заједници.

Од доласка у Србију, Зиђин Мајнинг Група је у унапређење животне средине уложила 288 милиона америчких долара. Рекултивисана је и озелењена површина од око 3,93 милиона квадратних метара и засађено је пола милиона садница.

Наравно, сви наши успеси и достигнућа не би били могући без велике подршке Владе Републике Србије. Верујем да ћемо и убудуће уз њену и помоћ свих слојева друштва, запослених и грађана успети да остваримо планове, а они у крајњем исходу Србију треба да доведу до другог места у Европи по производњи бакра и злата.

Наша обавеза је и да применом светских стандарда и модерних технологија у пословању, грађанима обезбедимо здраву животну средину и да рударство развијамо за добробит целог друштва.

Улагањима у екологију и заштиту животне средине, научне и технолошке иновације, као и у друштвену одговорност Србија Зиђин Копер наставља да гради модерно, зелено и одрживо рударско предузеће са првокласним економским и друштвеним предностима, па је на добром путу да врати стару славу, коју је некадашњем РТБ-у Бор својевремено широм света проносила рекордна производња бакра.

Свим запосленима честитам још једном од срца Дан рудара Србије, са жељом да истом енергијом и еланом којим су недавно бранили село Кривељ и рудник „Велики Кривељ“ од поплаве, из дана у дан развијају рударство зарад бољег друштва и постижу резултате којим ће се Србија Зиђин Копер поносити.

Желим свима добро здравље и много успеха у раду, уз рударски поздрав „Срећно!“

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Отворена изложба фотографија “Зелени хоризонти: Уметност одрживог рударства у Србија Зиђин Копер”

Јавности представљени најзначајнији еколошки пројекти у Бору и Мајданпеку Иако је посао у …