Почетак Актуелно Реконструкцијом топионице и изградњом зелених рудника до квалитетније животне средине у Бору

Реконструкцијом топионице и изградњом зелених рудника до квалитетније животне средине у Бору

24 друго читање
0
0
1,462

Михајловић: Рудници неће више бити црни, ружни и тужни, а ваздух загађен

Улагање у реконструкцију топионице од преко 220 милиона евра и пројекат „Чукару Пеки“ треба Србију да подигну до другог места у Европи по производњи бакра и злата. Зато од сваког инвеститора, не само од кинеских пријатеља у Бору, тражимо да учине све и уложе колико могу у то да сви дишемо чист ваздух. Зелени рудник је стандард који морамо да поставимо и за све друге који буду градили неке нове руднике – поручила потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике. – Ваздух у Бору данас јесте другачији, али мора да буде још бољи и зато морамо да имамо систем одсумпоравања и постројење које ће бити завршено до августа, а од тада ће емисија сумпор-диоксида бити у границама дозвољних вредности, изјавила Зорана Михајловић. – Циљ рада наше две компаније у Бору јесте да се са развојем рударства, развија и све друго – локалне заједнице и становништво. Због тога су постројења за одсумпоравање и третман отпадних вода најважнији задаци Zijina, казао заменик председника Zijin Mining Grupe Que Chaoyang
БОР
. – Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић посетила је данас две компаније у саставу Zijin Mining Grupe које послују у Бору и уверила се на лицу места како напредује реализација пројеката у области рударства, али и заштите животне средине. У борској топионици, у саставу Serbia Zijin Copper, разгледала је радове који се изводе на новом постројењу за одсумпоравање које треба да буде завршено идућег месеца, након чега ће, по речима домаћина, емисија сумпор-диоксида бити у границама дозвољних вредности. Након тога, потпредседница Владе Србије је у друштву заменика председника Zijin Mining Grupe Que Chaoyangа посетила и новоизграђену флотацију рудника „Чукару Пеки“, у саставу Serbia Zijin Mining, где је почела пробна производња концентрата бакра.
Улагање у реконструкцију топионице од преко 220 милиона евра и пројекат „Чукару Пеки“ Србију треба да подигну до другог места у Европи по производњи бакра и злата. Ове инвестиције су важне не само у смислу улагања у РТБ Бор и уговора који Србија има са кинеским стратешким партнером, већ због тога што је то питање развоја целог Борског округа и наше земље. Zijin је у првих шест месеци међу првим извозницима, али је поред тога за Владу Србије веома важна и заштита животне средине. Због тога сам желела да видим како напредује реконструкција топионице и изградња постројења за одсумпоравање, чијим ће радом емисија сумпор-диоксида од августа бити у границама дозвољних вредности. Мислим да је то веома важно, јер све што радимо мора да буде у складу са свим стандардима заштите животне средине. Србија има добре законе у заштити животне средине и у рударству и енергетици, а министарства су ту да воде рачуна о томе. Зато од сваког инвеститора, не само од кинеских пријатеља у Бору, тражимо да учине све и уложе колико могу у то да сви дишемо чист ваздух – рекла је, поред осталог, потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
Истичући да је борску топионицу до сада посетила двапут, пре 15 и пре осам година, Михајловићева је истакла да су актуелна слика и тадашња – небо и земља.
Ваздух у Бору данас јесте другачији, али мора да буде још бољи и зато морамо да имамо систем одсумпоравања и да емисија сумпор-диоксида, али и свака друга буде у граничним вредностима. Тек тада ћемо моћи да кажемо да је све у реду. Добро је да будемо други произвођач бакра у Европи, добро је и да велики број људи овде ради и да има високе плате, али морамо учинити још више за заштиту животне средине. Јер, један од услова Србије био је подизање квалитета животне средине, а то је могло да се уради само уз додатне инвестиције. Не можемо причати о томе да ћемо од августа имати емисију SO2 у границама, а да у то није инвестирано. Према томе, 220 милиона евра улагања у топионицу значи побољшање животне средине и значи поштовање европских стандарда – поручила је Зорана Михајловић.
Попредседница Вкаде Србије је потом посетила и новоизграђену флотацију рудника „Чукару Пеки“, у саставу Serbia Zijin Mining, где је почела пробна производња концентрата бакра.
За мене је отварање тог рудника 1. октобра, како су нам пријатељи из Кине рекли, веома важно. То ће бити први зелени рудник на територији Србије, а притом не говорим о околном зеленилу. Рудници више неће бити црни, ружни и тужни. Могу они да буду и зелени, има их у свету, а биће их и у Србији. То је оно што је у будућности „Чукару Пеки“ за нас. Цео свет се налази у еколошком буму и свима је јасно да више нема напретка и развоја, нити опстанка будућих генерација на планети, ако у заштиту животне средине не уложимо онолико колико инвестирамо у привреду и све друге гране. Због тога је зелени рудник стандард који морамо да поставимо за све друге који буду градили неке нове руднике – рекла је Михајловићева.
Заменик председника Zijin Mining Grupe Que Chaoyang рекао је да је циљ рада две компаније у Бору развој рударства, али паралелно са развојем свега другог – Желимо да се са нама заједно развијају локалне заједнице и становништво. Због тога су постројења за одсумпоравање и третман отпадних вода најважнији задаци Zijina и максимално ћемо се потрудити у области заштите животне средине. Уложићемо напор и да локалном становништву понудимо више радних места – казао је Que Chaoyang.
Градоначелник Бора Александар Миликић истакао је задовољство чињеницом да је сведок развоја рударства на територији града и свих позитивних промена које су из дана у дан све видљивије.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …