Почетак Актуелно Мајданпек У мајданпечкој Флотацији застој добро испланиран и искоришћен

У мајданпечкој Флотацији застој добро испланиран и искоришћен

4 друго читање
0
0
1,511
У мајданпечкој Флотацији застој добро испланиран и искоришћен

Контроле, сервиси и ремонти

Поред радова на 35-киловолтном далеководу, прегледани и сви електроенергетски трансформатори, те опрема која се контролише у безнапонском стању. – Посебне задатке у време застоја имала је и производња и машинско одржавање

У мајданпечкој Флотацији застој добро испланиран и искоришћенРБМ. – У времену предвиђеном за застој ради редовне контроле уређаја и електропостројења које зарад несметаног даљег снабдевања електричном енергијом спроводи овлашћени снабдевач, у Флотацији Рудника бакра Мајданпек (2. октобра) реализован је низ ремонтно-сервисних послова. Они су захтевали застој у раду овог погона, али и контролу свих важних тачака на линији прераде, пред зимски део године. Искусна екипа електроодржавања обавила је велики и захтеван посао у термину који се морао одобрити снабдевачима електричном енергијом.
У мајданпечкој Флотацији застој добро испланиран и искоришћенПланом су били предвиђени радови на 35-киловолтном далеководу који из трафо-станице “Мајданпек 1” напаја електричном енергијом пумпну станицу “Калуђерица” и служи као резервно напајање за пумпну станицу ”Лесково” одакле се и део града снабдева водом. На том далеководу требало је заменити неколико изолатора и очистити растиње испод њега – објаснио нам је Ратко Благојевић, инжењер електроодржавања Флотације. – Истовремено, био је предвиђен преглед свих електроенергетских трансформатора у флотацији који се обавља с јесени и с пролећа, а који захтева безнапонско стање опреме.
Благојевић још додаје да су и машинско одржавање и производња имали посебне задатке. – Одлучили смо и добро се припремили, да у то време обавимо радове који захтевају застој флотације. У мајданпечкој Флотацији застој добро испланиран и искоришћенПрактично, објединили смо контроле свих тачака које подразумевају мировање појединих пумпних станица и делова флотирања. Као прво, и најважније, искористили смо то време да без заустављања обавимо провере УПС-ева, уређаја који служе за напајање командног напона у електропостројењу новог флотирања. Они имају у себи довољно електричне енергије да се, у случају нестанка напона из мреже, обаве сва неопходна искључења по предвиђеној процедури, како би касније несметано могао да се покрене процес проузводње – каже Јелена Ђурић, управница Флотације РБМ-а. – Започели смо контролу вентила и цевовода пред зимски период како бисмо били сигурни да добро функционишу, као и постројења од значаја за снабдевање свежом повратном водом. Наравно, све са циљем да не бисмо заустављали флотацију – истиче Ђурићева.
Најважније је да су на овај начин, у термину једног неизбежног застоја, одрађени и послови који захтевају дуже заустављање комплетне или делова флотације.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…