Почетак Екологија Пошумљавање високих планира поред старог борског копа

Пошумљавање високих планира поред старог борског копа

1 друго читање
0
0
4,297

Ове јесени до 50 хиљада садница багрема

Стогодишње рударење је оставило трага не само у естетском него и еколошком погледу тако што је утичући на ваздух, воду и земљиште променило и микроклиму предела. – Наша је и законска и морална обавеза пред новим нараштајима да током експлоатације природних ресурса успоставимо одрживи развој и заштиту животне средине – каже Драган Ђорђевић
Пошумљавање високих планира поред старог борског копаРББ
. – Већ осам дана радници Јаме, кривељског копа, Топионице и рафинације пошумљавају високе планире поред старог борског копа. До сада је засађено преко 5.000 багремових садница из прве транше од 25.000 комада, а до краја јесени ће можда и до 50.000 комада, уколико то дозволи време и буде радне снаге. Како нам рече Драган Ђорђевић, руководилац Сектора за екологију у Рудницима бакра Бор, ови послови су део великог и сложеног пројекта под називом „Решавање историјског наслеђа нарушене животне средине рударским активностима РТБ-а у Бору и Мајданпеку“. РТБ је само један од учесника који је почео да испуњава свој део обавеза. Како је реч о пројекту са великим трошковима које Басен не може сам да поднесе, планирано је и укључење државе, локалне самоуправе, па и новог стратешког партнера.
Пошумљавање високих планира поред старог борског копаСтогодишње рударење је оставило трага не само у естетском, него и у еколошком погледу – каже Ђорђевић. – Стварање рударског отпада је условило поремећаје природних параметара ваздуха, воде и земљишта. Микроклима предела је промењена, а са њом и природно окружење. Наш задатак је да успоставимо одрживи развој и заштиту животне средине, а то значи да током експлоатације природних ресурса задовољимо потребе овог нараштаја и оставимо исто такву могућност будућим генерацијама, превасходно чувајући животну средину. То је не само законска него и морална обавеза приоритетног карактера.
Од нашег саговорника сазнајемо да су површине које би поново требало привести култури (а реч је о коповским и флотацијским јаловиштима) простиру на преко 700 хектара. Рекултивација земљишта је дуг процес враћања природног окружења у првобитно стање, где се вишегодишњим комплексним радњама мора прићи савесно и мултидисциплинарно. – Последњих деценија – подсећа Ђорђевић – у неколико наврата је рађена рекултивација, експериментално и парцијално, и с обзиром на променљиву власничку структуру површина, потребно је да се укључи више друштвених чинилаца.
Пошумљавање о коме говоримо за сада тече само у режији РТБ-а, а очекује се и учешће локалне самоуправе како би се формирала већа група за садњу док су повољни временски услови. Сади се класичан багрем при чему је вођено рачуна о пореклу и квалитету садница које су пре две недеље допремљене из Крушевца. Данас смо на стрминама планира затекли 15 радника из поменутих погона који се, према оцени нашег саговорника, заиста труде да у нестандардним условима ураде што више. Терен је доста неприступачан и клизав тако да ће на косинама радити искључиво мушкарци, а уколико се у пошумљавање укључе жене и ученици, биће им поверени приступачнији делови терена.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…